Premierul, despre pachetul de legi prezentat de Tudorel Toader: De aici, până a vorbi despre legile justiției, e cale lungă

Premierul Mihai Tudose
Premierul Mihai Tudose
24 august 2017, 22:55

„Propunerile unui singur om nu pot fi un atac la nimic. El a prezentat ce a ieșit din consultările cu cei implicați. De aici, până a vorbi despre legile justiției e cale lungă”, a declarat premierul Mihai Tudose, într-un interviu difuzat joi seara de postul Antena 3.

Primul ministru a spus că se așteaptă avize de la CSM și de la toate instituțiile implicate, că „e nevoie de dezbatere publică” și că până să ajungă acestea la Guvern, „mai e”.

„Vă asigur că noi le vom face să fie ziua, nu noaptea” – a mai spus Mihai Tudose, care s-a ferit să se antepronunțe privitor la cine ar trebui să numească procurorii șefi, insistând că va fi o dezbatere.

Ministrul Justiţiei a propus trecerea Inspecţiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justiţiei, aşa cum era pe vremea ministrului Rodica Stănoiu din Guvernul Năstase. Toader propune şi ca magistraţii, nu doar statul, să plătească despăgubiri pentru erorile judiciare.

Preşedintele ar urma să fie eliminat din procedura de numire a procurorilor şefi, magistraţii ar putea fi anchetaţi nu de către DNA, ci de o structura nou înfiinţată în Parchetul General, iar procurorii şefi ar putea să infirme deciziile procurorilor şi pe conţinut, nu doar pe legalitate. Ministrul a propus şi ca absolvenţii de drept să poată deveni magistraţi doar după vârsta de 30 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă