Premieră politică în 2023, în România: Rocada premierilor. Analiștii se întreabă ”dacă această supercoaliţie va rezista până în 2024”

1 ianuarie 2023, 20:38

Partidele care conduc azi România au semnat un acord politic atunci când au preluat guvernarea și acolo au stabilit că Nicolae Ciucă va avea mandat până pe 25 mai 2023. De la această dată, guvernul ar urma să fie condus de un membru PSD, până la alegerile generale din 2024.

Ar fi un schimb de funcții între Marcel Ciolacu și Nicole Ciucă. Dar rocade ar trebui să se facă și la nivel de ministere. Voci din PNL au comentat însă, în vară, că nu ar fi un semnal bun schimbarea premierului înainte de alegeri și în timpul războiului din Ucraina.

Nu comentez declarații făcute cum se trezește unul pe plajă, prin vacantă, să dea știri la televizor. Protocolul coaliției cu PNL este clar. Dacă nu se face rotativă, altă variantă decât alegerile anticipate nu există”, spunea Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

În lunile ce au urmat, Nicolae Ciucă a spus în repetate rânduri, chiar și în mesajul de Anul Nou că protocolul va fi respectat.

În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliția am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai și se va face rotirea așa cum am agreat”, a punctat Nicolae Ciucă, premierul României, în timpul vizitei sale la Horezu.

Sunt însă rezerve legate functioanrea coaliției după această rocadă.

Acesta este un guvern de criză geopolitică. Va funcţiona atâta vreme cât riscurile la graniţa de est a României vor exista. Dacă războiul se încheie, în acel moment condiţiile care duc la menţinere a acestui guvern dispar. Cred că acest lucru se va întâmpla după rocadă. Întrebarea este dacă această supercoaliţie va rezista până în 2024. S-ar putea că PNL să plătească PSD cu aceeaşi monedă cu care PSD a lucrat în 2016. Atunci au profitat masiv de guvernul Cioloş, considerat un guvern prezidenţial şi PSD a câştigat majoritatea în Parlament, ceea ce ar putea peneliştii să încerce astăzi. Nu ştiu dacă Nicolae Ciucă, după rocadă, va mai avea aceeaşi importanţă în partid pe care o are acum că prim-ministru”, declară Cristian Pîrvulescu, analist politic.

Practica rocadei premierilor într-o coaliție guvernamentală nu are o tradiție îndelungată la nivel internațional. Acum 3 ani, se ajunsese la o înțelegere de coaliție în Israel, nerespectata însă de premierul de atunci, Benjamin Netanyahu, care a preferat să provoace alegeri anticipate. În Irlanda însă, acum nici o lună, s-a experimentat cu succes transferul funcției de prim-ministru între partidele de coaliție guvernamentală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite