Premieră mondială. Un avocat AI va ajuta la apărarea unui caz real în Statele Unite ale Americii

3 aprilie 2023, 15:50

În ultimii câțiva ani, inteligența artificială a evoluat, scriind poezii, coduri de calculator și chiar eseuri pentru facultate. Capacitățile roboților au crescut cu fiecare nouă iterație a programelor lansate și în ultimul timp AI și-a prezentat latura creativă. DoNotPay, o companie care a instruit AI, afirmă că programul său va putea apăra un caz de viteză care urmează să fie audiat la o instanță din SUA. Identitatea persoanei și a instanței rămân secrete, dar se știe că inculpatul contestă o amendă pentru depășirea vitezei.

Potrivit DoNotPay, majoritatea cazurilor de viteză pot fi câștigate de persoane fizice, dar mulți nu o fac deoarece nu își permit taxele legale mari sau nu au timp și resurse pentru a lupta împotriva birocrației. Compania dorește să ofere programul instruit AI ca mijloc de a lupta împotriva acestor situații.

Programul AI dezvoltat de DoNotPay este pregătit să ajute o persoană să-și apere cazul împotriva unei amenzi de viteză, fiind prima dată când AI-ul este folosit în acest scop. RobotLawyer este programul care va analiza toate datele din cazurile trecute pentru a pregăti apărarea individului și chiar va răspunde la întrebările ridicate în instanță.

Deoarece acesta este primul caz al AI, DoNotPay este gata să-și asume pedeapsa dacă sfatul AI nu ajută clientul. Deoarece este o amendă de viteză, DoNotPay o va plăti în caz de eșec. Dacă va câștiga, totuși, compania va avea o victorie masivă în palmaresul său.

Întrebarea adevărată este dacă acest lucru este legal în instanță. CEO-ul Joshua Browder a declarat pentru New Scientist că a găsit o instanță în care ascultarea prin intermediul unei căști este în limitele legale, chiar dacă ar putea să nu fie în spiritul regulilor. Rămâne de văzut ce vor spune judecătorii și vom reveni cu detalii.

Un articol de Maria Chiriță

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite