Premieră medicală. Primul transplant de plămâni din România s-a făcut la Spitalul "Sfânta Maria" din București

Primul transplant de plămâni în ţara noastră s-a făcut azi la Spitalul Sfânta Maria din Capitală, la un an și jumătate de la deschiderea secției speciale. Pacientul este un bărbat de 36 de ani din Iaşi. Operația a fost una reușită dar acum se pune întrebarea unde și cum va fi îngrijit post-transplant tânărul, pentru că un astfel de centru nu există în România.

18 Aprilie 2018, 13:26 (actualizat 18 Aprilie 2018, 21:09) Știrile TVR |
Premieră pentru România
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pacientul care a primit plămânii este un bărbat de 36 de ani din Iași. Aștepta de 3 ani acest transplant - plămânii lui funcționau doar la 14 la sută din capacitate și respira doar cu ajutorul aparatelor. Potrivit unui comunicat al Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București, pacientul a suportat bine intervenția și în monitorizare pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

Transplantul a durat de la ora 4.00 până la ora 11.00, iar echipa medicală l-a avut ca operator pe dr. Igor Tudorache, un medic român, sosit de urgenţă din Germania, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, echipa de anestezie și echipa de asistente specializate pe bloc operator din același spital.

(w620) Echipa car

"În noaptea de 17 spre 18 aprilie 2018 a fost realizat un transplant pulmonar la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București. Organul a fost recoltat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 46 de ani, la Spitalul Clinic de Urgență București, la ora 01:30, în data de 18 aprilie 2018. Acordul de prelevare de organe din partea familiei a fost obținut ieri, în data de 17 aprilie 2018, la ora 09:30, iar prelevarea a început la ora 23:30. Transplantul s-a efectuat, astăzi, la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” de la ora 04:00 până la ora 11.00, cu o pauză de o ora și jumătate între cei doi plămâni. Echipa medicală l-a avut ca operator pe dr. Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, echipa de anestezie și echipa de asistente specializate pe bloc operator din același spital. Pacientul care a fost supus intervenției se afla de un an pe lista de așteptare a Spitalului Clinic „Sfânta Maria”. Pacientul a suportat bine operația extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Vom reveni cu detalii despre evoluția stării de sănătate a pacientului" - se arată în comunicatul  Spitalului Clinic „Sfânta Maria” din București.

Pentru pacientul transplantat următoarele zile sunt critice. Din păcate, ţara noastră nu are încă un centru de monitorizare şi îngrijire post transplant.

Profesorul Walter Klepetko, şeful Departamentului de Chirurgie Toracică de la Universitatea din Viena, specialist recunoscut la nivel mondial în domeniul transplantului de plămâni şi cord-plămâni, susține că România are nevoie de un sistem bine organizat pentru astfel de cazuri.

Pacienții care au făcut deja intervenţia în străinătate se tem că, de acum înainte, nu vor mai putea merge la controale şi tratamente peste hotare.

Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat pentru transplant în urmă cu un an şi jumătate. Acolo s-au investit zece milioane de euro pentru dotări la standarde internaţionale. Alte zeci aşteaptă șansa la o viață normală. În ultimul an, la Viena nu s-a mai facut transplant pulmonar pentru români.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 7°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 10°C 8°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI