Premieră la USAMV Cluj, transmisă online: Un cui îndoit a fost scos din stomacul unei vaci

29 mai 2020, 12:55

Reprezentanții USAMV Cluj-Napoca au declarat vineri că operația online a fost o premieră pentru medicina veterinară clujeană care s-a adaptat epidemiei de coronavirus.

Operația, numită rumenotomie, a fost făcută unei vaci în vârstă de patru ani, din rasa Holstein, care a fost diagnosticată cu reticulită traumatică, iar intervenția s-a încheiat cu bine după aproximativ două ore.

Coordonatorul Disciplinei Chirurgie și ATI din cadrul Facultății de Medicină Veterinară a USAMV, Cosmin Peștean, a explicat, vineri, corespondentului Mediafax că vaca are un stomac mai complex, cu patru compartimente, iar de multe ori când consumă furaje ingerează cuie sau bucăți de sârmă care produc durere.

„Rumenotomia la bovine se recomandă în reticulita și reticuloperitonita traumatică, indigestie spumoasă, corpi străini și supraîncărcarea rumenului (unul dintre cele patru stomacuri ale vacii – n.a.). În cadrul operației a fost scos un cui mărișor, îndoit, din stomacul vacii. Intervenția de acest tip se practică relativ frecvent, dar nu este una ușoară, pentru că vorbim de un animal mare. Noutatea a fost transmisia online în această perioadă de epidemie de coronavirus”, a explicat Peștean.

Vaca operată va mai rămâne internată o perioadă în spitalul veterinar al universității clujene, i se vor mai face câteva tratamente, după care va fi trimisă înapoi la ferma de unde a venit.

La transmisia online a operației au asistat peste 750 de studenți din anii III-VI de la trei linii de studiu – română, engleză și franceză, care s-au aflat acasă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite