Premieră la Spitalul Victor Babeş din Timişoara: Pacienții infectați cu coronavirus nu mai sunt expuşi la iradiere

Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara
Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara
7 august 2020, 19:30

Pentru a reduce cantitatea de radiaţii la care sunt expuşi pacienţii, specialiştii în radiologie au decis adaptarea protocolului de scanare normală, în sensul folosirii tehnicii CT cu doză redusă de radiaţii (CT Low-dose).

Noua tehnică reduce substanţial cantitatea de radiaţii la care sunt expuşi bolnavii în timpul examinării.

În acest fel, pacientului i se pot face mai multe investigaţii imagistice de computer tomograf, fără a fi expus unei doze mari de radiaţii care să depăşească în doar câteva zile valoarea anuală pe unitate de volum recomandată la nivel mondial pentru examenele de acest fel.

Metoda este folosită la nivel european la pacienţii bolnavi de cancer pulmonar.

„Avem în paralel doi pacienţi: acest pacient pe care l-am scanat utilizând protocolul cu doză redusă, iar în partea dreaptă avem pacientul scanat cu protocolul normal. Sigur, se pot vedea pe ambele examinări că există modificări în contextul infecţiei SARS-CoV-2, aceste porţiuni ale altei zone de condensare, de afectare a paritomului pulmonar. Ambele tipuri de protocoale de scanare ne permit să identificăm aceste modificări şi, în plus, să apreciem cât la sută din suprafaţa pulmonară este afectată în contextul infecţiei”, a declarat dr. Diana Manolescu, medic primar radiolog Spitalul Victor Babeş Timişoara.

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite