Premieră la Galați: Se inaugurează cel mai mare telescop astronomic din România

Observatorul Astronomic din Galați
Observatorul Astronomic din Galați
11 septembrie 2020, 10:51

Observatorul astronomic din Galaţi are cel mai mare telescop din România destinat publicului. Începând de vineri, aparatul performant va fi folosit de public, dar şi de cercetătorii gălăţeni.

Aparatul a costat 32.000 de lei, iar fondurile provin din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi. Achiziţia a fost făcută la 10 ani de la deschiderea observatorului astronomic.

„Publicul va face cunoștință cu ultima achiziție de la Observatorul Astronomic din Galați: telescopul Dobson SkyWatcher 508/2000 Truss Tube GOTO, cu diametrul oglinzii principale de 508 mm – cel mai mare telescop din România, destinat publicului. În cursul anului 2020, odată cu împlinirea a 10 ani de la deschiderea oficială a Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă, Consiliul Județean Galați a aprobat fondurile necesare pentru achiziția acestui telescop”, au anunțat reprezentanții Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați.

Telescopul este mult mai performant decât aparatele aflate până acum în dotarea Observatorului astronomic gălățean.

„Gălățenilor, iubitorilor de astronomie, li se va deschide o nouă perspectivă în domeniul observării obiectelor de cer profund (deep-sky), telescopul Dobson permițând observarea cu ușurință a nebuloaselor, roiurilor de stele și chiar a unor galaxii. Observațiile astronomice selenare și planetare vor putea fi realizate la o rezoluție și un contrast mult mai mari față de cele furnizate de telescopul folosit anterior, la care diametrul oglinzii principale era de 400 mm”, au explicat cei de la Observatorul astronomic gălățean.

Telescopul Dobson SkyWatcher va putea fi utilizat și în cadrul activitaților educaționale desfășurate la Astroclubul „Călin Popovici”, în perioada Şcolii de vară de astronomie „Priviţi cerul!”, dar și ca instrument didactic pentru programul de pregătire a elevilor din Galaţi şi Brăila, pentru proba observaţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică.

Pentru public, accesul la observațiile de seară este gratuit și se poate face aproape în fiecare zi, în intervalul orar 20.00 – 22.30. Vizitatorii sunt obligați să respecte măsurile în vigoare privind distanțarea socială și purtarea măștii de protecție. La observațiile de seară, pe Terasa de Observații Astronomice, vor fi acceptate cel mult 40 persoane, celelalte urmând să aștepte în exteriorul clădirii.

 

 

 

sursa mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă