Premieră în România: 10 ghiduri și protocoale pentru transplant. Criterii clare pentru selectarea pacienților

12 aprilie 2022, 20:31

Zece ghiduri cu tot atâtea protocoale au fost realizate, în premieră pentru România, printr-un proiect cu fonduri europene coordonat de Ministerul Sănătăţii.

Medici care au salvat nenumărate vieţi descriu, pe 1400 de pagini, standardele de urmat de la primul până la ultimul pas pentru fiecare tip de transplant.

Prof. dr. Dan Mircea Enescu, expert în transplantul de piele: Cu adevărat acesta este unul de avangardă pentru că este specific, a preluat tot ce presupune cunoştinţe din orice publicaţie existentă până în clipa aceasta, dar, sigur, suprapusă pe experienţa noastră de 20 de ani.

În noile ghiduri sunt indicate clar şi criteriile după care sunt aleşi cei care primesc şansa la viaţă, chestiune care a stârnit controvesre, de-a lungul timpului. Pe listele de aşteptare pentru transplantul de organe şi ţesuturi sunt mii de pacienţi, dar donatori sunt doar câteva zeci într-un an.

Prof. dr. Irinel Popescu, expert în transplantul de ficat: Poate de aceea au apărut atâtea suspiciuni legate de modalităţile de prioritizare, pentru că nu este, în cazul ficatului cel puţin, o formulă simplă de a alege receptorul potrivit atunci când există un donator. Tocmai de aceea am căutat să tratăm cu maximum de profesionalism şi de onestitate şi să expunem criteriile după care se alege primitorul.

Conf. Dr. Dragoș Bumbăcea, expert în transpantul de plămâni: Noi am plecat de la criteriile etice care sunt acceptate de toate societăţile internaţionale: utilitatea, adică maximizarea beneficiului net, când oferim organul unui pacient, trebuie să existe un beneficiu la nivelul societăţii, pentru că este un bun rar, justeţea, deci alocare corectă şi echitabilă, şi respectul faţă de persoană.

Alegerea ţine cont de mulţi parametri medicali şi nu e deloc simplă, explică şeful Agenţiei de Transplant.

Radu Zamfir, director executiv, Agenţia Naţională de Transplant: Luarea acestor decizii se face în urma unor şedinţe de transplant, în care toţi specialiştii îşi spun punctul de vedere. Se alege cea mai bună pereche donator-receptor, obiectul e supravieţuirea cât mai lungă a receptorului.

Medicii de la fiecare centru de transplant aleg acum dintre pacienţii înscrişi pe lista regională. Iar un bolnav nu poate să apară pe listă la mai multe centre.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Discuţiile legate de eligibilitatea pacienţilor pentru procedurile de transplant, trebuie să creăm acest registru naţional unic, ăsta e lucrul cel mai important, încât alegerea să fie bazată pe criterii obiective. O listă la nivel naţional.

În cadrul proiectului va fi elaborat şi un nou Cod al Transplantului.

Datorită standardelor de cost stabilite de experţi, procedurile vor fi decontate la valoarea reală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite