Premiera filmului “colectiv”, la Cluj. Spectatorii au păstrat liniștea cât s-a derulat genericul, apoi s-au ridicat în picioare și au aplaudat minute în șir

Spectatorii care au participat la premiera filmului documentar ”colectiv” la Cinematograful „Florin Piersic” din Cluj-Napoca au păstrat liniștea la final, cât timp s-a derulat genericul, apoi au aplaudat minute în șir ridicați în picioare.

19 Februarie 2020, 09:19 (actualizat 19 Februarie 2020, 09:34) |
Filmul documentar / FOTO: colectiv film Facebook

Premiera într-un cinematograf din România a filmului documentar ”colectiv” a avut loc marți seară, la Cinematograful ”Florin Piersic”, toate biletele fiind vândute. La final, spectatorii au păstrat liniștea cât timp pe ecran se derula genericul, după care s-au ridicat în picioare și au aplaudat minute în șir.

Regizorul Alexandru Nanau, prezent în sală, a declarat, pentru Mediafax, că a fost ales Cluj-Napoca pentru premiera filmului întrucât orașul are un public tânăr care vibrează la astfel de pelicule.

„Am ales Cluj-Napoca penru prima priecție a filmului, și nu Bucureștiul, pentru că are un public foarte tânăr și ne-am dorit să fim într-o sală mare, în care multe filme de la TIFF au premiera. Știam că aici este un public care e tânăr și vibrează, este o universitate aici. La București vom avea destule ocazii pentru a merge ulterior. Pentru noi a fost fantastic. Liniștea care s-a lăsat după film timp de 5 minute, cât a curs genericul, a fost ca într-o biserică și, cumva, ne încurajează că filmul, într-adevăr, comunică cu oamenii și, mai ales, cu publicul atât de tânăr”, a spus Nanau.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, prezent, de asemenea, în sală, a declarat la final, pe scenă, că ce s-a întâmplat după momentul ”Colectiv”, minciuna în formă continuată, corupția, neimplicarea în viața cetății, este rezultatul alegerilor mici făcute de fiecare.

„Cred că fiecare facem alegeri în fiecare zi și ceea ce construim împreună e rezultatul acestor alegeri mici făcute zilnic. Faptul că am ajuns la ceea ce s-a întâmplat la clubul Colectiv e tot rezultatul alegerilor noastre, al unui șir de alegeri. Pentru generația noastră cred că există din ce în ce mai puține scuze să nu îți faci treaba ca lumea, să accepți compromisuri mici și mari, pentru a nu face ceea ce ține de tine”, a spus Voiculescu.

Regizorul și protagoniștii filmului ”colectiv” au participat, marți, la două proiecții cu publicul, la Cinema ”Florin Piersic” din Cluj-Napoca.

„colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume din București și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului.

„Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală”, reprezentanții filmului.

Aceștia au explicat că producția oferă spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv, cum ar fi redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe, urmărind jurnaliști, avertizori de integritate, pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, ”dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării”.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. Cel mai recent, „colectiv” a făcut parte din selecția oficială a Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite.

Filmul este regizat de Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, care a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB), fiind deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin.

”colectiv” va rula în peste 50 de cinematografe din România începând cu data de 28 februarie.

 

Sursa: Mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 18°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 14°C 16°C
BRASOV 11°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI