Premieră europeană şi naţională | Noaptea Muzeelor la Sate, în 2 septembrie

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) anunţă organizarea în premieră a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate, "o adevărată nocturnă muzeală care activează şi prezintă în exclusivitate potenţialul patrimoniului cultural din spaţiul rural românesc".

22 Iunie 2023, 13:33 (actualizat 22 Iunie 2023, 13:51) Știrile TVR |
Noaptea Muzeelor la Sate

Potrivit unui comunicat al RNMR, transmis joi Agerpres, această acţiune unică în Europa, derivată din evenimentul european Noaptea Muzeelor se va desfăşura pe 2 septembrie şi va propune publicului activări culturale şi programe educative în diverse spaţii cu valoare istorică şi de patrimoniu din satele şi comunele României.

"Reţeaua Naţională a Muzeelor din România are în vedere prin acest program de debut muzeele, colecţiile, casele memoriale şi obiectivele de patrimoniu imobil localizate în comune şi sate din România, unele aflate în subordinea unor structuri muzeale de tip complex sau a unor muzee judeţene, a unor primării locale, altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental. De asemenea, adresăm invitaţia publică de participare şi bisericilor cu mare valoare de patrimoniu şi celor fortificate, cetăţilor şi palatelor din mediul rural, mănăstirilor cu o bogată şi valoroasă colecţie de artă religioasă, reşedinţelor nobiliare, culelor sau siturilor arheologice deschise publicului, dar şi pensiunilor care doresc să organizeze şi să găzduiască activităţi muzeale sau experimente şi proiecte curatoriale, rezidenţelor de creaţie, taberelor de artă contemporană, morilor, fermelor de animale şi aşa mai departe", a precizat Dragoş Neamu, coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor la Sate, citat în comunicat.

Entităţile care doresc să participe, se pot înscrie în perioada 22 iunie - 25 iulie 2023.

Cu ocazia acestui eveniment se va lansa şi un kit pedagogic ce va fi pus gratuit la dispoziţia participanţilor interesaţi în organizarea de programe educative pentru copiii şi tinerii din satele şi comunele ţării.

"Kit-ul include asistenţă din partea specialiştilor şi un pachet complet cu fişe de programe educative, instrumente şi resurse pentru implementarea lor. Aşadar, este încurajată includerea acestor ateliere pentru copii în programul oferit de 'Noaptea Muzeelor la Sate'", precizează sursa citată.

În cadrul primei ediţii a Nopţii Muzeelor la Sate, organizaţiile înscrise în program vor beneficia de promovare şi de reprezentare în cadrul platformei noapteamuzeelor.org (în curs de actualizare), care va oferi publicului informaţii despre evenimentele, activităţile şi proiectele găzduite pe 2 septembrie în toată ţara.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI