Premieră europeană – 20 de siteuri pe care se vindeau droguri, închise de polițiștii români

1 august 2023, 19:05

Site-urile închise de polițiștii antidrog vindeau tot felul de substanțe halucinogene, comandate online în străinătate. Un comerț greu de controlat. Clienții tineri nici nu știau de multe ori ce cumpărau.

Ofițer Antidrog, direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate: În prezent, la nivel național, România se confruntă cu o problematică amplă referitoare la consumul de substanțe psihoactive în rândul minorilor, prin prisma accesului la acestea, ce pot fi comandate prin intermediul internetului.

Verificarea platformelor online a început după ce mulți tineri, unii chiar minori, au ajuns în spital. Plecați în vacanțe cu prietenii comandau direct la hoteluri sau pensiuni. Medicilor le e greu de multe ori să-i ajute.

Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Naţională Antidrog: O problema ridicată de aceste substanțe este greutatea cu care ele pot fi identificate de către medici prin echipamente de testare rapidă. Sunt foarte puține teste prin care pot fi identificate aceste substanț. De cele mai mute ori medicii identifică consumul unor astfel de substanțe prin simptomatologia apărută. De cele mai multe ori ajungem să tratăm simptomele și nu cauza.

Numai în acest an, Agenția Națională Antidorg a identificat 12 noi tipuri de droguri consumate de mulți tineri. Sunt și substanțe teoretic „legale” dar există legi care le permit autorităților să ia măsuri împotriva celor le vând.

Cătălin Țome, expert antidrog: Sunt catalogate și apreciate în funcție de efectele stupefiante, psihoactive pe care le au și dacă o substanță nu e trecută pe lista de droguri clasice, dacă are efect psihoactiv, care poate să fie determinat și comunicat la nivel eruopean atunci se încadrează în lege.

Specialistii spun că aceste droguri noi sunt create în laboratoare din Olanda, China sau India. Traficanții au creat și o capcană în care au căzut consumatorii.

Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Naţională Antidrog: O singură doză este mai ieftină decât o doză de drog tradițional la un cosumator de etnobotanice, de droguri noi, ajunge să consume mai multe doze pe zi decât în cazul unui drog tradițional și atunci ajunge să cheltuiască mai mulți bani. Își face doza, ajunge la efectul dorit, dar intensitatea durează foarte puțin.

Prin închiderea celor 20 de site-uri din state precum Belgia și Olanda s-a creat deocamdată un vid pe piață de droguri, spun polițiștii, care sunt deja pe urmele altor platforme.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite