O stea variabilă de tip Mira a fost descoperită în premieră la Galați

A fost descoperita o stea
A fost descoperita o stea
28 aprilie 2020, 15:30

Reprezentanţii Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” din Galaţi anunţă că specialiştii instituţiei au făcut o nouă descoperire notabilă în domeniul astronomiei.

Este vorba de o stea variabilă de tip Mira, a cărei descoperire s-a realizat în etape, pe parcursul mai multor ani.

Este pentru prima oară când se descoperă o stea variabilă de tip Mira la Observatorul astronomic gălăţean. Totodată, acest lucru reprezintă o premieră pentru astronomia din România. Cercetările au început în urmă cu şase ani.

„În noaptea de 30 septembrie – 1 octombrie 2014 în timpul derulării Programului de observaţii astronomice “Nova Search” în Calea Lactee a fost o observată o creştere foarte mare în luminozitatea unei stele din constelaţia Vulpea. În acel moment s-a crezut că este o novă, dar nu exista suficiente date ştiinţifice pentru a crede că este o posibilă novă”, au relatat reprezentanţii Observatorului Astronomic.

Zilele trecute, specialiştii observatorului gălăţean au reuşit să adune noi date despre obiectul descoperit în urmă cu şase ani, confirmând faptul că este o stea variabilă. Aceasta a fost inclusă în baza de date internaţională.

„În luna aprilie 2020 echipa formată din Ovidiu Tercu, Andrei-Marian Stoian, Gabriel Neagu şi Dominic Zlat (membri ai Astroclubului Călin Popovici din Galaţi) folosind date de survey de la Zwicky Transient Facility au analizat curba de lumină acestei stele variabile şi au determinat următoarele lucruri: minimul şi maximul strălucirii, perioada de 291 zile şi tipul de variabilitate specific stelelor variabile lung periodice de tip Mira. Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile”, au mai spus reprezentanţii Observatorului Astronomic.

Potrivit specialiştilor, o novă este un sistem binar strâns format din două stele (una gigantă roşie şi alta pitică albă) care se rotesc în jurul centrului comun de masă. Steaua pitica albă atrage materie de la steaua gigantă roşie şi când a fost colectată suficientă masă pe suprafaţa piticei albe, hidrogenul se aprinde în mod exploziv, iar strălucirea stelei creşte rapid devenind foarte mare. Novele pot fi descoperite de cele mai multe ori în Calea Lactee în special în apropierea centrului galactic. Pentru confirmarea unei nove este nevoie de realizarea unei analize spectrale de către un observator astronomic dotat cu un spectograf.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite