Premieră: Bloc demolat conform unei decizii a instanței, după ce s-a constatat că autorizația de construire fusese eliberată de primăria unui sector vecin

Premieră în București. Un bloc de 4 etaje ridicat ilegal pe un spațiu verde din sectorul 4 al Capitalei este demolat pe cheltuiala proprietarului. Vecinii au obținut în instanță anularea autorizației de construire. Interesant este că această autorizație nu a fost emisă de primăria de sector, ci de vecinii de la Primăria sectorului 5. Dezvoltatorul se apără și spune că nu a greșit cu nimic. Între timp, a început să dărâme clădirea.

16 Noiembrie 2018, 07:43 (actualizat 16 Noiembrie 2018, 19:21) |
Un bloc ilegal este demolat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Din 2012, o asociație de proprietari s-a luptat în instanță pentru a demonstra că acest bloc a fost ridicat ilegal.

Luminița Șandru, președintele asociației de proprietari: "În primă instanță, am obținut sistarea lucrării, decizie definitivă, ceea ce nu s-a întâmplat, și am reușit într-un final să avem decizia definitivă de aducere a terenului la starea inițială, pe cheltuiala investitorului".

Investitorul trebuie să plătească 70.000 de euro pentru a demola clădirea.

Blocul care urmează să fie demolat a fost construit la o distanță de nici 4 metri față de un bloc construit legal în anul 1957. Problema este că pentru acesta, deși se afla în sectorul 4, a fost emisă autorizație de construcție de către Primăria sectorului 5, subliniază Dragoș Porojnicu, jurnalist Știrile TVR.

Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica: "Prefectura le-a atras atenția că, de fapt, terenul este în sectorul 4. Ambele primării n-au înțeles acest lucru, Prefectura le cheamă în instanță și se obține soluție definitivă că terenul se află în 4. (…) La o lună de zile de la pronunțarea definitivă a instanței, aceleași instituții emit autorizații una pe teritoriul celeilalte".

Atât dezvoltatorul, cât și primarul de atunci al sectorului 5, Marian Vanghelie, susțin că blocul a fost construit cu respectarea legii.

Silviu Bălțăteanu, proprietarul blocului: "Instanţa s-a pronunţat că autorizaţia este nelegală, nu construcţia. De fapt, eu am construit în baza unei autorizaţii. Eu nu am nicio vină. Eu sunt un constructor de bună credinţă".

Marian Vanghelie, fostul primar al sectorului 5: "Dânsul nu a respectat acea autorizaţie care i s-a dat. S-a apropiat foarte mult de celelalte construcţii şi a făcut-o şi mai înaltă".

Dezvoltatorul spune însă că va da în judecată Primăria sectorului 5 pentru a-și recupera paguba.

În aceeași zonă, un alt bloc a fost construit ilegal, tot în baza unei autorizații date de Primăria sectorului 5, în mandatul fostului primar.

În acest caz, instanța a blocat lucrările din timp.

Procesul a fost intentat de aceeași asociație de proprietari.

Am vrut să aflăm de la Inspectoratul de stat în construcții câte clădiri ilegale sunt ridicate în acest moment în București. Nu am primit însă niciun răspuns la solicitarea noastră oficială.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 1°C 4°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 3°C 6°C
CRAIOVA 4°C 6°C
BRASOV 0°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI