Prelungirea stării de alertă aduce noi restricții. Nu se mai pot organiza nunţi, botezuri și alte petreceri

14 octombrie 2020, 18:26

O parte dintre restricții se vor aplica progresiv, în funcție de incidența cazurilor, dar noua stare de alertă vine și cu câteva interdicții pentru toată lumea.

În schimb, masca va fi obligatorie și în exterior acolo unde incidența depășește 3 la mia de locuitori. De asemenea, teatrele, cinematografele și restaurantele vor fi deschise în funcție de numărul cazurilor din fiecare localitate. Dacă la o incidență de sub 1,5 la mie funcționează la jumătate din capacitate, la peste 3 la mie vor fi închise.

Premierul Ludovic Orban a explicat că pe lângă petreceri, și transporturile, mai ales cele organizate către locul de muncă sau cele intra și interjudețene sunt adevărate surse de infecție și a cerut controale drastice.

S-a clarificat și felul în care se stabilește incidența cazurilor: se ia în calcul numărul furnizat de Evidența Populației.

Comitetele județene pentru situații de urgență actualizează săptămânal incidența și, în termen de 48 de ore, iau deciziile care se impun.

Guvernul a mai stabilit că personalul din centrele pentru bătrâni, copii sau persoane cu dizabilități vor fi testate săptămânal, în speranța că va fi prevenită apariția unor noi focare în această zonă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite