Pregătiţi pentru antrenamente. „Vulturii luptători” vor sta nouă luni în baza militară de la Kogălniceanu

23 februarie 2017, 15:02

La 14 ani de când baza de la Kogălniceanu a fost pod aerian pentru deplasarea militarilor şi echipamentelor în timpul războiului din Irak, americanii s-au întors aici pe termen lung.

Comandantul celor 500 de militari americani staţionaţi la Kogălniceanu este lt.col. Jason Sabat. Până la misiunea din România a fost consilier al preşedintelui SUA în cadrul statului major întrunit. Are experienţa misiunilor din Kuweit, Irak şi Afganistan, unde a activat în posturi de comandă şi a fost medaliat de mai multe ori, inclusiv cu Steaua de Bronz.

„Vulturii luptători” de la Kogălniceanu se află sub comandă americană, iar misiunea lor este de a creşte capacitatea de apărare şi răspuns, în caz de criză. Se antrenează cu românii, dar şi cu Brigada multinaţională de la Craiova.

Statele Unite îşi susţin aliaţii de pe bătrânul continent în faţa ameninţărilor Rusiei. Au trimis pe flancul estic al NATO, în România, Polonia, Bulgaria şi Ţările Baltice, Brigada a 3-a Blindate. În cifre înseamnă: 3.500 de militari şi 2.800 de piese de tehnică grea de luptă.

Anul trecut, la Koganiceanu au aterizat, în premieră, avioane de luptă F22, printre cele mai avansate din lume. Iar o baterie de sisteme de rachete sol – aer Patriot a participat, tot pentru prima dată în ţara noastră, la un exerciţiu în poligonul de la Capu Midia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă