Peste 20 de înalți oficiali ai UE vor sosi joi la Kiev, relatează Reuters, cu promisiuni de mai mult ajutor militar, financiar și politic. Este o vizită simbolică menită să evidențieze sprijinul pentru Ucraina pe măsură ce se apropie prima aniversare a invaziei Rusiei.
Ucraina consideră că se află în situaţia de a adera la Uniunea Europeană în termen de doi ani, a declarat premierul Denis Şmîhal săptămânalului german Der Spiegel. Şmîhal s-a angajat totodată să adopte o politică de ''toleranţă zero'' faţă de corupţie şi a trecut în revistă măsurile luate până acum în această direcţie, transmite joi EFE.
''Sunt convins că vom reuşi în doi ani. Ambiţia noastră este ca la sfârşitul lui 2024 să fim deja pregătiţi oficial să devenim membri (ai UE). Decizia nu ne aparţine. Dar suntem dispuşi să facem tot ce ţine de noi'', a declarat premierul ucrainean pentru publicaţia germană.
Şmîhal aminteşte că ţara sa a obţinut statutul de candidat la aderare anul trecut, un proces cărora altora le-a luat ani de zile, şi afirmă că, în pofida războiului, Kievul va îndeplini aşa-numitele ''şapte puncte'' sau recomandări stabilite de Bruxelles. Odată cu îndeplinirea acestor condiţii va începe procesul oficial de aderare, care poate dura ''cinci, şapte sau 10 ani'', dar pe care Ucraina - potrivit premierului său - îl va încheia în doi ani.
Oficialul ucrainean a vorbit pe larg despre lupta împotriva corupţiei întreprinsă de preşedintele Volodimir Zelenski, unul dintre punctele esenţiale cerute de Bruxelles pentru aderarea ţării la UE.
UE va sublinia nevoia de mai multe măsuri anticorupție în Ucraina și are rețineri să admită o țară aflată în război, cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, transmite The Guardian.
În ciuda aprecierii pentru rezistența Ucrainei și a laudelor pentru măsurile de combatere a corupției, UE refuză totuși să ofere Kievului o cale rapidă de aderare.
Premierul Denis Shmihal a spus că dorește ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană în doi ani, iar un parlamentar liberal belgian al UE a spus că s-ar putea întâmpla în următorii cinci. În realitate, este cel mai probabil să dureze mult mai mult.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi o parte din membrii executivului european au sosit joi la Kiev pentru ''a demonstra că UE sprijină Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna'', transmite EFE.
''Mă bucur să revin la Kiev, a patra vizită a mea de la invazia Rusiei. De această dată, cu echipa mea de comisari. Suntem cu toţii aici pentru a demonstra că UE sprijină Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna şi pentru a consolida şi mai mult sprijinul şi cooperarea noastră'', a scris Von der Leyen pe contul ei oficial de Twitter.
''Europa şi-a menţinut unitatea în privinţa Ucrainei încă din prima zi. Şi va continua să fie alături de voi pentru a învinge şi a reconstrui'', a scris la rândul său tot pe Twitter înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, la sosirea la Kiev, subliniind că ''ajutorul UE a atins 50 de miliarde (de euro) de la începutul războiului declanşat de Rusia''.
Euractiv: EU-Ukraine summit to praise Kyiv's progress but unlikely to commit to quick accession.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) January 31, 2023
The EU top officials, set to visit Kyiv on Feb. 3 for the EU-Ukraine Summit, won't commit to the country's quick entry into the union, Euractiv reported, citing a draft communique.