Pregătiri pentru summit-ul Comunităţii Politice Europene, la Bulboaca, lângă Chișinău. Jurnaliștii au fost invitați la o degustare specială: "baba neagră", un desert tradițional

Bulboaca, un sat aflat la aproximativ 40 de kilometri de Chișinău, se pregătește pentru un eveniment european cum nu a mai fost prin zonă. Summit-ul Comunităţii Politice Europene va reuni, pe 1 iunie, 50 de lideri europeni și sute de jurnaliști. Organizatorii nu au dat prea multe detalii despre cum îi vor primi pe oaspeți, dar astăzi i-au invitat pe jurnaliști la o degustare specială: un desert tradiţional din Republica Moldova.

24 Mai 2023, 19:24 (actualizat 24 Mai 2023, 22:34) Știrile TVR |

Înainte de summit, jurnaliştii au fost invitaţi să vadă stadiul pregătirilor. Organizatorii au răspuns la întrebări, în faţa gării din Bulboaca, dar la complexul vitivinicol privat care va găzdui reuniunea nu li s-a permis să filmeze, din motive de securitate.

Jurnaliștii au fost invitați însă în restaurant, pentru o prezentare a desertului cu care vor să-i cucerească pe oaspeții europeni.

ADRIAN TROFIM, director companie de vinificaţie: E un desert super tradiţional din Republica Moldova. El a fost cumva pierdut în bucatele noastre de zi cu zi. Sunt doar făină, ouă, unt şi bicarbonat de natriu. Se ţine opt ore în cuptor, după care prinde culoarea de cafeniu închis. Noi aducem şi bucătari internaţionali pentru acest eveniment.

Cei 50 de şefi de state şi de guverne vor avea ocazia să guste din desertul tradiţional "baba neagră", care va fi servit şi cu o îngheţată din vin. De asemenea, vor putea gusta şi un ice wine select, din roada anului 2020.

ADRIAN TROFIM, director companie de vinificaţie, gazdă summit: Comisia de control al calităţii deja de o lună de zile este pe loc. La fiecare câteva zile, se preiau probe de bucate, de igienă, de toate.

Potrivit organizatorilor, la summitul Comunităţii Politice Europene s-au înregistrat până acum peste 700 de jurnalişti. În total, sunt aşteptate aproape 2.000 de persoane.

OLGA ROŞCA, consilier al preşedintelui Republicii Moldova: Este important ca toţi aceşti lideri în Moldova să ne cunoască. Este o oportunitate să le arătăm cine suntem, astfel încât să-i convingem să grăbim deschiderea negocierilor de aderare.

Printre liderii europeni invitaţi este şi președintele Ucrainei. Volodimir Zelenski nu a confirmat deocamdată prezenţa, din motive de securitate.

Inițiativă a președintelui francez Emmanuel Macron, reuniunea își propune să strângă legăturile, în toate domeniile, între țările Uniunii Europene și cele din vecinătatea acesteia.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 28°C 26°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 27°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI