Pregătiri pentru sărbătoarea Botezului Domnului în condiții speciale. La malul Dunării, autoritățile au anulat obiceiul aruncării în apă a Crucii de Bobotează

3 ianuarie 2021, 20:11

În anii trecuți, sfințirea caselor de Bobotează începea încă din 31 decembrie. Criza sanitară și teama de infectare cu noul coronavirus au impus noi reguli.

La Timișoara, preoții au decis să-i lase pe credincioși să aleagă dacă îi primesc sau nu cu Botezul Domnului. Enoriașii au găsit în cutiile poștale anunțuri cu numere de telefon unde pot solicita venirea preotului cu Boboteaza.

Preotul și dascălul vor intra în case doar la cererea credincioșilor.

În Capitală, venirea preotului cu Boboteaza este anunțată la intrarea în bloc. Clericii și cântăreții vor purta mască sanitară și mănuși și se va respecta distanța de 1,5 m.

Cristina Văduva, jurnalist TVR: „Patriarhia nu a anunțat încă modul în care Aghiasma Mare va ajunge anul acesta la credincioși. În parohii, una dintre variante ar putea fi împărțirea apei sfințite în sticluțe de câte o jumătate de litru – câte una pentru fiecare credincios„.

Anul acesta, la Galați au fost tăiate de pe listă procesiunile de Bobotează.

Alina Salanți, corespondent TVR: „Dacă în anii trecuți, zeci de temerari săreau în Dunăre după crucea sfințită, acum pandemia a oprit aceste tradiții. Autoritățile au renunțat la acest obicei, iar în ziua de Bobotează vor fi ținute doar slujbe obișnuite în biserică„.

Boboteaza este sărbătorită în fiecare an pe 6 ianuarie, atunci când, oficial, se încheie și sărbătorile de iarnă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite