Videoconferință între Macron, Scholz și Xi Jinping. Președintele chinez a făcut apel la ”maximă reţinere” în Ucraina

8 martie 2022, 14:38

În această dimineață a avut loc o videoconferință în format inedit. Au participat Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și preşedintele chinez Xi Jinping.

Președintele chinez a îndemnat marţi la ”maximă reţinere” în conflictul din Ucraina şi a afirmat că ţara sa este ”îndurerată să vadă flăcările războiului reizbucnite în Europa”, cel mai puternic mesaj transmis până acum de liderul de la Beijing, informează Reuters, citând media de stat.

Xi Jinping a apreciat că Franța, Germania și China ar trebui să-şi unească eforturile pentru a sprijini negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, a relatat televiziunea de stat CCTV.

Xi a descris situaţia din Ucraina ca îngrijorătoare şi a subliniat că prioritar este să se prevină escaladarea ei sau ”scăparea de sub control”, conform sursei citate.

Preşedintele chinez a mai spus că Franţa şi Germania ar trebui să facă eforturi pentru a reduce impactul negativ al crizei, şi a exprimat preocupări legate de impactul sancţiunilor asupra stabilităţii finanţelor mondiale, aprovizionării cu energie, transporturilor şi lanţurilor de aprovizionare.

China, care a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina sau să le numească invazie, şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de ceea ce descrie ca fiind sancţiuni ilegale împotriva Rusiei.

________________________

În pregătirea summit-ului, preşedintele Klaus Iohannis are astăzi o videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, și un grup de lideri europeni.

Miniștrii responsabili cu afacerile europene se vor întâlni pentru o discuție informală pe probleme de actualitate legate de Consiliul Afaceri Generale și prioritățile Președinției franceze.

Mihaela Antoche, corespondentul TVR la Paris ne spune ce aşteptări sunt de la această reuniune organizată în vreme de război.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite