Pregătiri pentru reînhumarea lui Carol al Doilea. Regele și-a petrecut ultimii ani din viață în Portugalia, alături de Elena Lupescu

Cripta în care va fi înhumat Regele Carol al Doilea este deja pregătită în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. La fel şi celelalte două morminte - ale Reginei Mamă Elena și a Prinţului Mircea, care vor fi aduse tot acolo. Televiziunea Română va transmite în direct, pe 9 Martie, ceremonia de reînhumare a regelui.

02 Martie 2019, 20:25 (actualizat 02 Martie 2019, 20:38) Știrile TVR |
Pregătiri pentru reînhumarea lui Carol al Doilea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Mutarea osemintelor lui Carol al Doilea a fost aprobată de Casa Regală şi de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel.

IPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului: "(n.r., întrebat dacă este binevenită această mutare a lui Carol al Doilea alături de ceilalți regi ai României?) Absolut, a fost rege al României, e vorba de istorie, și de abia am așteptat acest lucru, ca să putem elibera locul".

Carol al Doilea și-a petrecut ultimii ani din viață în exil, în Portugalia, în localitatea Estoril, la Vila Mary e Sol, alături de Elena Lupescu.

Regele Carol al Doilea a murit în 4 aprilie 1953. Nu împlinise 60 de ani. Osemintele sale au fost primite temporar în necropola Sao Vicente de Fora, unde se află şi mormintele regilor Portugaliei, cu care s-a înrudit. A fost repatriat în 2003, dar nu a putut fi înmormântat în Mănăstirea Curtea de Argeş, lângă părinții săi, Regii Ferdinand și Maria, pentru că nu mai era loc. Osemintele sale au stat într-o cupolă din curtea mănăstirii.

IPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului: "După aceea va fi aducerea Reginei Mame Elena și a Prințului Mircea de la Bran".

Regina Mamă Elena a murit în 2 decembrie 1982, în Elveția, la Laussane. Înmormântarea a avut loc la aceeaşi biserică ortodoxă greacă în care a fost dus şi Regele Mihai.

A fost înmormântată în cimitirul Bois de Vaux, de undeva fi repatriată, curând. Prințul Mircea a murit la Buftea, în 1916, în timpul Primului Război Mondial. A fost cel de-al șaselea copil al Reginei Maria, avea doar trei ani și a fost răpus de febră tifoidă. A fost înmormântat în biserica din curtea Palatului Cotroceni, iar în 1941 a fost mutat la Bran. Cripta, aflată în interiorul Castelului, nu se vizitează, dar are nevoie urgentă de restaurare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI