Pregătiri pentru reînhumarea lui Carol al Doilea. Regele și-a petrecut ultimii ani din viață în Portugalia, alături de Elena Lupescu

2 martie 2019, 20:25

Mutarea osemintelor lui Carol al Doilea a fost aprobată de Casa Regală şi de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel.

IPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului: „(n.r., întrebat dacă este binevenită această mutare a lui Carol al Doilea alături de ceilalți regi ai României?) Absolut, a fost rege al României, e vorba de istorie, și de abia am așteptat acest lucru, ca să putem elibera locul”.

Carol al Doilea și-a petrecut ultimii ani din viață în exil, în Portugalia, în localitatea Estoril, la Vila Mary e Sol, alături de Elena Lupescu.

Regele Carol al Doilea a murit în 4 aprilie 1953. Nu împlinise 60 de ani. Osemintele sale au fost primite temporar în necropola Sao Vicente de Fora, unde se află şi mormintele regilor Portugaliei, cu care s-a înrudit. A fost repatriat în 2003, dar nu a putut fi înmormântat în Mănăstirea Curtea de Argeş, lângă părinții săi, Regii Ferdinand și Maria, pentru că nu mai era loc. Osemintele sale au stat într-o cupolă din curtea mănăstirii.

IPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului: „După aceea va fi aducerea Reginei Mame Elena și a Prințului Mircea de la Bran”.

Regina Mamă Elena a murit în 2 decembrie 1982, în Elveția, la Laussane. Înmormântarea a avut loc la aceeaşi biserică ortodoxă greacă în care a fost dus şi Regele Mihai.

A fost înmormântată în cimitirul Bois de Vaux, de undeva fi repatriată, curând. Prințul Mircea a murit la Buftea, în 1916, în timpul Primului Război Mondial. A fost cel de-al șaselea copil al Reginei Maria, avea doar trei ani și a fost răpus de febră tifoidă. A fost înmormântat în biserica din curtea Palatului Cotroceni, iar în 1941 a fost mutat la Bran. Cripta, aflată în interiorul Castelului, nu se vizitează, dar are nevoie urgentă de restaurare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite