Pregătiri pentru prima Adunare Generală a ONU care se desfășoară în format fizic în pandemie. Condițiile de intrare în sediul de la New York sunt draconice. O corespondență de la Ramona Avramescu

Peste 100 de șefi de stat și de guvern sunt așteptați la New York, la prima Adunare Generală a ONU de la începutul pandemiei care se desfășoară în format fizic. Liderii lumii își propun să transmită un mesaj de încredere și de unitate pentru depășirea efectelor pandemiei, dar dezbaterile încep pe fondul unor controverse cu autoritățile din New York privind condițiile în care se va desfășura evenimentul. Ramona Avramescu a transmis detalii pentru Telejurnal 20.00.

20 Septembrie 2021, 21:00 Știrile TVR |

Centrul Manhattanului este deja survolat de elicoptere și străzile sunt blocate de echipaje de poliție și de la Secret Service, pentru că mai mulți șefi de stat și de guvern au ajuns deja în oraș. Printre ei, și președintele României, Klaus Iohannis, a transmis Ramona Avramescu, trimis special al TVR.

Este o reuniune care se desfășoară în format hibrid, în condiții speciale. Fiecare delegație are dreptul să aducă maximum 4 membri și condițiile de intrare în sediul ONU sunt draconice.

Chiar și așa, conducerea Națiunilor Unite a intrat în conflict cu municipalitatea newyorkeză.

Orașul a fost în epicentrul pandemiei anul trecut. Acum, primăria orașului a impus reguli severe. Nu poți, de exemplu, intra la restaurant, la teatru, la spectacole și, în general, nu poți participa la niciun eveniment public fără certificat de vaccinare.

Primarul Bill de Blasio a cerut conducerii Națiunilor Unite să impună aceleași reguli pentru desfășurarea Adunării generale și toți șefii de stat și diplomații să fie vaccinați, ceea ce a stârnit furia unora dintre țările participante, în principal Rusia și Brazilia. Președintele Jair Bolsonaro, care este un adversar cunoscut al măsurilor anti-pandemie, a anunțat pur și simplu că refuză să se vaccineze. Ironia face că el este cel care va deschide lucrările Adunării generale pentru că, în mod tradițional, Brazilia este prima țară care își prezintă intervenția, urmată de Statele Unite.

În această seară ajunge la New York și președintele SUA, Joe Biden. Discuțiile se vor axa pe efectele pandemiei de coronavirus, pe măsurile economice care trebuie luate și pe accesul echitabil al țărilor din întreaga lume la vaccinul anti-COVID.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI