Mai sunt două săptămâni până la Crăciun, iar în multe gospodarii oamenii se pregătesc deja să sacrifice porcii din care vor pregăti bunătățile tradiționale. Însă autoritățile atrag atenția asupra riscurilor pe care și le asumă cei care consumă carne din surse neverificate. În plus, anul acesta, carnea de porc va fi mult mai scumpă și din cauza deficitului de pe piaţă provocat de pesta porcină.
În comuna Parţa din Timiş, localnicii se pregătesc pentru Ignat, cum este numită popular sărbătoarea din 20 decembrie, când gospodarii sacrifică porcii din care vor pregăti mâncărurile tradiționale.
Există însă și mulți romani care prefera să cumpere porcul de Crăciun, decât să îl crească.
Autoritățile sanitar veterinare îi sfătuiesc pe clienți să fie foarte atenți de unde cumpără porcii, pentru că există numeroase riscuri, dacă animalele nu sunt atent verificate.
”Să aibă foarte mare grijă de la cine cumpără on line pentru că sunt mulți cetățeni, așa ziși producători agricoli, care nu sunt înregistrați”, declară Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiș.
Anul acesta, prețul cărnii de porc a crescut semnificativ, din cauza scumpirii utilităților, dar mai ales a pestei porcine care a decimat ferme întregi. Epidemia i-a pus în mare dificultate și pe procesatorii de carne, care nu mai pot cumpără materie prima din România.
”Noi nu putem să cumpărăm din România carne de porc, fiindcă atunci când era pesta porcină fiecare abator a pierdut ștampila ovală. Carcasa, cam 80%, cumpărăm din Ungaria”, spune Kovacs Zoltan, director la o fabrică de prelucre a cărnii din Harghita.
Pentru cei care taie porcul în propriile gospodarii, examenul trichineloscopic rămâne obligatoriu.
”Dacă porcul este bolnav de trichinelă statul român despăgubește la valoarea pieței. Statul despăgubește cu condiția ca animalul să fie identificat, să aibă crotalie”, anunță Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.
Prețul examenului de trichineloză variază între 22 de lei, fară TVA, și 81 de lei, în funcție de județ.