Pregătirea preşedinţiei Consiliului UE. Iuliu Winkler, europarlamentar: Performanţa României va fi hotărâtoare în primul semestru din 2019

În mai puţin de şase luni, România va prelua pentu prima dată, de când este membru al Uniunii Europene, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii. Despre provocările acestui mandat a vorbit, în exclusivitate pentru TVR, Iuliu Winkler, europarlamentar UDMR şi membru al grupului Popularilor Europeni.

10 Iulie 2018, 14:33 (actualizat 10 Iulie 2018, 14:34) |
Președinția Consiliului UE, în 2019
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

“Este, într-adevăr, o perioadă importantă în viaţa fiecărui stat membru. (...) Acum, trăim o perioadă plină de provocări, de aceea performanţa României va fi hotărâtoare în primul semestru din 2019, probabil în contextul Brexit, cu siguranţă în contextul noului cadru financiar multianual de şapte ani, 2021-2027. Încercăm şi, atât Parlamentul European, cât şi celelalte instituţii doresc să finalizeze acest buget în perioada preşedinţiei române. Avem alegerile pentru Parlamentul European - o provocare deosebită. Cred că mai sunt multe de făcut în ceea ce priveşte pregătirea, dar văd eforturile care se fac. (...) Eu sper ca va fi nu OK, ci foarte bine”, a spus Iuliu Winkler.

Ţările care asigură preşedinţia au o temă pe care o pun pe masa Consiliului UE. Estonia a avut digitalizarea UE, iar Bulgaria a venit cu tema Balcanilor de Vest şi a unei eventuale extinderi a Uniunii, undeva către 2025, în această zonă care aparţine, de facto, Europei.

„Sunt foarte nerăbdător să aflu focusul pe care îl vom avea, nu ştiu să spun în acest moment. Propunerile noastre, pe care le-am înaintat şi în numele UDMR, au fost legate atât de continuarea priorităţii Balcanii de Vest, pentru că este la fel de important sau aproape la fel de important pentru România, ca şi pentru Bulgaria, vecina noastră. (...) Fiind un maghiar din România, m-ar interesa foarte mult ca România să fie activă în domeniul diversităţii, în domeniul multiculturalismului (...)”, a mai spus europarlamentarul.

Urmăriţi interviul integral, realizat de Lucian Pîrvoiu, în materialul video!

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 23°C
IASI 21°C 21°C
CLUJ 18°C 16°C
CONSTANTA 21°C 23°C
CRAIOVA 21°C 22°C
BRASOV 20°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI