Prefectul Speranţa Cliseru, audiată la Parchetul General. Procurorii au vrut să afle de ce a fost semnat ordinul de intervenție în forță

22 august 2018, 13:18

Prefectul Capitalei a stat la audieri peste două ore, în calitate de martor. Procurorii Parchetului General au vrut să afle de la Speranța Cliseru ce motive a avut pentru a semna ordinul de intervenție în forță a jandarmilor.

Speranța Cliseru, prefectul Capitalei: „Acel ordin de intervenție respectă în totalitate legea în vigoare. (n.r., întrebare reporter: Ați semnat fără să întrebați, doamnă? Asta spuneți?) Nu aveam…  Ce să întreb? Pe cine să întreb? (n.r., întrebare reporter: Cum ați urmărit evoluția evenimentelor, în Piață?) Nu, n-am fost în Piață”.

Alte detalii reies însă din declaraţiile celui care a coordonat jandarmii pe 10 august.

Laurențiu Cazan, coordonatorul jandarmilor la protestul din 10 august: „Când atacurile efective asupra forțelor de ordine nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă. Dânsa a spus că este pregătită să intervenim pentru restabilirea ordinii publice, i-am adus în atenție acest lucru. Am fost la fața locului împreună, tot timpul, am văzut despre ce este vorba și atunci pot să spun că s-a luat decizia pentru a avea un ordin de restabilire a ordinii publice. Ora 20.00”.

Speranţa Cliseru nu a dat un răspuns tranșant când a fost intrebată despre o eventuală intervenție a ministrului de Interne.

„(n.r., întrebare reporter: V-ați întâlnit în acea zi cu ministrul de Interne?) Nu m-am întâlnit. (n.r., întrebare reporter: V-a sunat vreo secundă?) Nu pot să va răspund. (n.r., întrebare reporter: V-a cerut să aprobați acel ordin cerut de jandarmi?) Nu pot să vă răspund la așa ceva”.

La Parchetul General, în timp ce prefectul Capitalei era audiat, au venit să depună plângeri încă două victime ale protestului din 10 august. O femeie are încă răni la picioare.

Potrivit Parchetului General, procurorii au înregistrat, până în prezent, 386 de plângeri depuse de protestatari împotriva jandarmilor, iar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au fost deschise, în urma violențelor de la protestul din 10 august, 22 de dosare penale.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE Sute de oameni, protestari si jandarmi, au făcut plângeri si acuză comportamentul violent al unora dintre cei prezenţi la manifestare. Despre toate acestea ne vorbeşte Marius Popescu.

ACTUALIZARE Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru a ieșit din Parchetul General, după trei ore de audieri. Ea a declarat că are calitatea de martor și că a respectat legea. De asemenea, prefectul Capitalei a precizat că acel ordin de evacuare a Pieței Victoriei a respectat legea.

Am calitatea de martor. Am venit fără avocat, că nu era cazul (…) Eu vreau să vă asigur că eu am respectat legea cu strictețe, atribuțiile prefectului, contrar a ceea ce s-a speculat în spațiul public. Eu ca prefect al Bucureștiului alături de toți prefecții din țară suntem profesioniști, nu facem politică. Aș vrea să respectați instituția prefectului, să aveți încredere în noi că respectăm legea (…) Eu nu pot să răspund despre felul în care acționează alte instituții. Fiecare răspunde pentru el (…) Acel ordin respectă legislația, a declarat prefectul Capitalei la ieșirea de la audieri.

_______________________________________

Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul diasporei din 10 august, a fost chemată la Parchetul General.

Nu există informații legate de scopul acestei vizite, așa că pot fi luate în calcul două variante. Fie este vorba de o audiere, fie este vorba despre stabilirea unui protocol între Parchet și Prefectură.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, preciza, a doua zi după violenţele din Piaţa Victoriei, că la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria să acţioneze în forţă, iar din acel moment şi până la ora 02.00 s-au luat măsuri astfel încât să fie evacuată zona.

Cei de la Parchetul General vor avea nevoie de foarte multe documente pentru a stabili ce s-a întâmplat pe 10 august.

Numărul plângerilor împotriva jandarmilor a ajuns la peste 380.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a înregistrat 22 de plângeri formulate de jandarmii care susțin că au avut de suferit de pe urma unor protestatari violenți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă