Prefectul Capitalei, la Tema Zilei, despre scandalul gunoaielor și instituirea stării de alertă: Ca prestator, nu ai voie să oprești serviciul de salubrizare. Ancheta este în curs, aștept un răspuns de la Garda de Mediu

Cine are dreptate în scandalul gunoaielor? Primăria Sectorului 1 sau prestatorul de salubritate Romprest? Cine îi protejează pe cetățeni în acest conflict? Poate prefectul să instituie starea de alertă și dacă da, de ce n-o face? Acestea au fost întrebările la care prefectul Capitalei, Alin Stoica, a răspuns miercuri seara, la Tema Zilei, în discuția cu jurnalistul Claudiu Lucaci.

09 Iunie 2021, 14:46 (actualizat 10 Iunie 2021, 13:09) |

Prefectul Capitalei a declarat la Tema Zilei că, din punct de vedere legal, "nu e voie să oprești acest serviciu" - referindu-se la cel de strângere a deșeurilor. "Și un astfel de prestator, care are un monopol, nu este îndreptățit să oprească în niciun caz colectarea deșeurilor. Și această obligație este trecută în contract. Chiar dacă nu e plătit în totalitate, nu are voie să întrerupă sau să afecteze colectarea deșeurilor. El poate reduce frecvența celorlalte servicii – de exemplu, să curețe străzile, însă în niciun caz nu poate opri ridicarea gunoaie. Deci legea a fost încălcată, contractul a fost încălcat", a declarat Alin Stoica. Prefectul a adăugat că nu se pronunță pe sumele aflate în discuție și că justiția este cea care le va clarifica.

Cât privește ancheta pe care o conduce pentru a decide sau nu instituirea stării de alertă, Alin Stoica a spus că "acest conflict trebuie în primul rând dezamorsat", pentru că este "în interesul cetățeanului".

"Trebuie cântărită bine decizia aceasta privind starea de alertă" - a spus prefectul, pentru că ea presupune să demonstrezi existența cauzei "este vorba despre eșecul serviciului public de salubrizare și vedem că acesta a fost discontinuu, că nu a funcționat cum trebuie" și efectul acestuia asupra populației, "trebuie să fie un efect acut, actual, asupra sănătății, în cazul nostru".

El a explicat că de aceea a cerut informații de la mai multe organe îndreptățite să facă aceste verificări și le-a cerut să vină cu opinii, pentru că o astfel de decizie se poate lua după ce instituția prefectului se consultă cu astfel de autorități. "Consultarea aceasta este încă în curs, o parte din răspunsuri nu sunt încă concludente și aștept răspuns de la Garda de Mediu", a continuat Alin Stoica. Până acum a primit răspuns de la DSP - "care nu a venit cu o astfel de concluzie, că ar exista un pericol real" - și de la Autoritatea pentru Mediu - care "a măsurat noxe, gaze sau alte substanțe nocive" și raportul arată că nu există niciun fel de depășiri. "Și atunci trebuie să vedem dacă Garda de Mediu a constatat ceva concret, având în vedere că aceste gunoaie sunt, în continuare, pe străzi, și ar putea să afecteze mediul sau sănătatea populației".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI