Vremea s-a răcit brusc în toată țara și au căzut primele ninsori. Prima parte a lunii decembrie ar putea aduce temperaturi aproape de normalul perioadei

11 noiembrie 2022, 12:37

Imaginile spectaculoase au fost surprinse în această dimineață pe Transfăgărășan. Ninsoarea a acoperit șoseaua cu un strat de zăpadă.

Ca să menţină circulația deschisă, drumarii au intervenit de la primele ore. Față de anii trecuți, când șoselele de altitudine se închideau încă din luna octombrie, anul acesta, conform noului regulament comun pentru Transalpina și Transfăgărășan, aceste tronsoane vor fi închise în funcție de condițiile meteo. Așa că sunt șanse să rămână accesibile turiștilor.

În Brașov, zăpezile de altădată sunt încă așteptate de turiști și de localnici, chiar dacă mulți se tem că ar însemna și o creștere a facturilor la încălzire. Deocamdată, s-au ales doar cu o ploaie ușoară.

”Trebuie ploaie. E secetă mare în toată țară. Și ninsoarea e bună”, spuen o brașoveancă.

”Drept să spun, eu m-am bucurat că a fost vremea asta plăcută, așa, blândă. Dar, m-am gândit și la faptul că nu plouă. Azi dimineață, când am văzut că a plouat, m-am bucurat și am zis vai ce bine că plouă”, a spus o altă localnică.

”Înainte, toamna era toamnă, iarna era iarnă. Acum cum e? Acum, totul s-a schimbat. Sunt date peste cap”, remarcă un brașovean.

Prognoza meteorologilor arată de altfel că nici iarnă nu va fi bogată în ploi și ninsori.

Florina Georgescu, director executiv ANM, ne-a declarat: ”Este bine că plouă, pentru că nu mai plouat în regiunile sudice, cel puţîn în zona Capitalei, nu a mai plouat de mai bine de o lună. Din păcate cantităţile vor fi mici. Se răcește în toată țara, maximele nu vor mai depăși 12 grade în sud. Valorile se mențîn mai ridicate în Vest. În zilele următoare, temperaturile mai cresc puțîn. Este posibil că, la începutul săptămânii viitoare, să mai fie un episod cu temperaturi mai scăzute, sub normă în partea de est și sud-est a țării. Semnalul pentru următoarele patru săptămâni este acela în continuare, al unui deficit de precipitaţii în ţara noastră, iar semnalul că vor fi şi chiar mai puţine decât normă este unul îngrijorător. Pentru următoarele două săptămâni, cel puţîn, nu ar fi exclus că pe partea de est a ţării temperaturile să se situeze uşor sub normalul perioadei, iar prima parte a lunii decembrie ar putea aduce temperaturi aproape de normal”.

Anul acesta seceta a afectat grav și planurile agricultorilor. Peste 1 milion de hectare de culturi din 38 de județe au avut de suferit din cauza lipsei precipitațiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă