Precipitațiile istorice și viiturile au lăsat dezastru în Alba; peste 200 de persoane sunt încă izolate. Cîţu: Cei afectați de inundaţiile din Alba vor primi susținere financiară

Precipitaţiile istorice au umflat râurile, iar viiturile au făcut dezastru în localităţile din Alba pe care le-au măturat, la propriu. Peste 200 de persoane sunt și acum izolate, după ce puhoaiele au rupt podețe și drumurile de acces.

18 Iulie 2021, 13:51 (actualizat 18 Iulie 2021, 16:21) Știrile TVR |

Sute de case au fost inundate, unele distruse cu totul. Multe zone au rămas fără curent. Sunt sute de sinistrați care dorm acum pe la rude sau în spațiile puse la dispoziție de primării.

De două zile, drumul naţional ce leagă oraşele Câmpeni şi Abrud este blocat de o stâncă ce s-a prăbușit pe şosea.

Pentru a vedea care e situația, premierul Florin Cîțu, alături de miniștrii Apărării și de Interne au ajuns în Alba pentru a-i asigura pe sinistrați că executivul îi va sprijini financiar.

Premierul a declarat,  după întâlnirea cu primarii din comunele din judeţul Alba cele mai afectate de inundaţii, că oamenii ale căror gospodării au fost inundate vor primi sume fixe de bani pentru reconstrucţie.

"Am creat cadrul legal acum o lună şi ceva, prin care putem să dăm ajutoare fără a mai fi nevoie de o şedinţă de Guvern, ceea ce înseamnă că după ce primim raportul de evaluare, oamenii vor putea să primească susţinere financiară, materiale, tot ceea ce este nevoie. Sunt sume fixe, dar dacă este nevoie, se poate suplimenta. În acest moment, trebuie să ne asigurăm că oamenii pot să-şi recupereze şi să-şi repună gospodăriile cât mai repede în situaţia iniţială", a spus Cîţu, citat de Agerpres.

El a adăugat că faptul că nu au existat victime este un lucru bun, iar oamenii s-au avertizat între ei despre pericolul inundaţiilor.

"Acum urmează partea mai grea, pe termen scurt, să refacem tot ce s-a stricat. În primul rând începem cu gospodăriile oamenilor, acolo unde este nevoie, am discutat deja dacă este nevoie de apă, vom aduce containere de 1.000 de litri de apă ca să fie apă potabilă în zonă, dacă este nevoie de locuinţe, saltele, utilaje, de Armată, am vorbit cu domnul general (Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, n.r.) pentru personal, dar şi de utilaj greu pentru a ajuta. Toate resursele vor fi puse la dispoziţie pentru a rezolva cât mai repede. În primul rând gospodăriile cetăţenilor să poată să-şi revină cât de curând la normal, apoi vom începe şi cu arterele principale", a mai spus Cîţu.

Prim-ministrul a precizat că i-a asigurat pe primarii din Ocoliş, Roşia Montană, Câmpeni şi Abrud de toată susţinerea din partea Guvernului.

Premierul Florin Cîţu a efectuat, duminică, o vizită în localitatea Ocoliş din judeţul Alba, împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI