Prea puține locuri pentru examenul de rezidențiat. Un absolvent de Medicină: Faci o facultate 6 ani şi nici măcar asistent medical nu poţi să fii

În timp ce unele secţii de spital îşi închid uşile în anumite zile din cauza deficitului de personal, absolvenţii facultăţilor de medicină şi farmacie acuză Ministerul Sănătăţii că a scos prea puţine locuri pentru examenul de rezidenţiat. Cifra e semnificativ mai mare faţă de anul trecut dar chiar şi aşa, la Medicină generală diferenţa dintre numărul candidaţilor înscrişi şi a locurilor disponibile este de 1.600. Cine nu va prinde loc, va deveni şomer de lux în care statul a investit peste 80 de mii de lei în timpul facultăţii.

09 Noiembrie 2018, 18:59 (actualizat 09 Noiembrie 2018, 22:58) |
Concurență record la rezidențiat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Răzvan vrea să devină medic ortoped. Ministerul Sănătăţii a scos la concurs în acest an 144 de locuri şi posturi de ortopedie-traumatologie. Dacă va opta pentru un post, Răzvan va avea locul de muncă asigurat după ce va termina cei cinci ani de rezidenţiat. Problema e că posturile sunt la Spitalul Orăşenesc din Cugir şi la Hârşova. Iar Răzvan vrea să lucreze în Capitală.

Nu e corect să faci o facultate timp de 6 ani, să ieși cu niște competențe și să nu poți să faci nimic. Nici măcar să fii asistent medical nu poți”  - Răzvan, absolvent al Facultății de Medicină.

Aproape toţi absolvenţii de Medicină vor trece prin asta, pentru că autorităţile au scos la concurs mai puţin de 300 de posturi.

Ministerul Sănătăţii a scos mai multe locuri decât anul trecut la examenul de rezidenţiat, dar tot sunt insuficiente. Peste 6.000 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină vor concura pe 4.631 de locuri.

Un simplu calcul ne arată că în jur de 1.600 de tineri nu vor avea unde să îşi continue educaţia prin rezidenţiat.

Cea mai mare concurenţă e la Stomatologie şi Farmacie: trei candidaţi se bat pe un loc. În fiecare dintre ei, statul a investit 81.000 de lei.

În timp ce facultăţile de medicină scot şomeri pe bandă rulantă, deficitul de medici din spitale este de aproape 12.000, mai ales în zonele mai puţin dezvoltate din ţară.

Absolvenţii vor avea la dispoziţie patru ore pentru a răspunde la 200 de întrebări.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI