Războiul din Ucraina a crescut prețurile unor materiale de construcții din import. Vor fi întârzieri în finalizarea locuințelor

9 martie 2022, 19:16

Cărămizile, plăcile din ceramică, țevile din fier și oțelul beton sunt doar câteva dintre materialele de construcții pe care România le importă din Ucraina. Tot din țara vecină cumpărăm și cantități mari de minereu de fier pentru fabricarea produselor siderurgice. După începerea războiului, însă, achizițiile se fac tot mai greu.

Au explodat prețurile și, mai mult decât atât, foarte mulți nu ne pot face oferte motivând că nu știu cum vor evolua prețurile și că se așteaptă la falimente.

De exemplu, anumite elemente din fier s-au scumpit cu până la 50%, în doar două săptămâni de la începerea războiului, conform statisticilor din piață. Reprezentanții sectorului construcțiilor nu exclud apariția unor blocaje pe unele șantiere, în condițiile în care trebuie găsiți furnizori din alte țări.

Evident că prețurile nu mai sunt cele pe care importatorii le aveau negociate cu Ucraina. Absolut toți beneficiarii trebuie să conștientizeze că această creștere de preț este inevitabilă. Vor fi evident situații în care pur și simplu lucrarea se va opri.

România este dependentă de importurile de materiale de construcții precum cărămida, fierul beton și polistirenul. Aproximativ 70% din necesarul de materiale este achiziționat din alte țări, în condițiile în care producția națională nu face față cererii tot mai mari.

Dezvoltatorii imobiliari au început să anunțe clienții că există riscul ca unele lucrări să fie realizate cu întârziere.

Este foarte probabil să asistam la o creștere a timpilor de livrare a locuințelor către cumpărători din cauza acestor probleme logistice de aprovizionare. Cu siguranță că vom avea creșteri de prețuri la cei care doresc să cumpere în acest moment o locuință nouă.

Și anul trecut, prețurile unor materiale de construcții au crescut în medie cu 40% în contextul crizei sanitare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite