Fără declarații pentru prețuri plafonate la curent. Ministerul Energiei a făcut public proiectul unei ordonanțe. Clienții companiilor furnizoare de electricitate luaseră cu asalt centrele de relații cu publicul

20 decembrie 2022, 14:31

Executivul urmează să-i scutească pe români de depunerea declarațiilor pe propria răspundere pentru a putea plăti un preț plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că, încă de la începutul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să elimine declarațiile pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum.

Bulversați de informațiile contradictorii despre plafonarea prețurilor energiei, clienții companiilor furnizoare au luat cu asalt centrele de relațîi cu publicul, pentru a depune declarațiile pe proprie răspundere și cererile care să le asigure plata unor tarife mici.

La Ploiești, zeci de oameni au stat la cozi de la primele ore ale zilei.

Între timp, liderii partidelor de la guvernare au ajuns la concluzia că legea trebuie schimbată.

Social-democrații au anunțat că vor propune ca Executivul să elimine declarația pe proprie răspundere în care trebuie precizat locul de consum la care se acordă prețurile plafonate la energie electrică. Deși au votat legea în Parlament, reprezentanții PSD consideră acum că formularea este neclară, iar aplicarea ei ar introduce discriminări, în special în cazul chiriașilor.

Un anunț similar a făcut pe Facebook și de ministrul Energiei.

Virgil Popescu a precizat că premierul a cerut o ordonanță care să elimine declarațiile, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate. Ministrul susține că Guvernul va aproba proiectul săptămâna viitoare.

Mecanismul în sine era foarte prost gândit. Problema este de fapt că de fiecare dată când cineva vine cu o reglementare sau de modificare a unui de text de lege, nimeni nu face o analiză clară, cine anume ar fi afectat și cum. Pot fi situații diferite. Noi nu știam, spre exemplu, câți consumatori casnici au, într-adevăr, mai multe locuri de consum. Pot fi oameni care au mai multe proprietăți, pe unele dintre ele le închiriază, pot fi oameni care nu și-au reglat partaje, nu sunt proprietari pe spațiul respectiv pentru că sunt la țară și stau în casa părinților dar nu și-au făcut încă succesiunea”, a declarat, în emisiunea ”Banii azi” Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie.

Legea care urmează să fie modificată a fost recent adoptată și îi obligă pe cei care au mai multe locuințe să aleagă dacă vor să beneficieze de prețuri plafonate pentru energie la domiciliu sau la o altă reședința pe care o dețin.

Ministerul a făcut public proiectul care va fi aprobat săptămâna viitoare de către Guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite