Prețuri mai mari, împrumuturi mai multe. Puterea de cumpărare a scăzut, pe măsură ce bunuri și servicii au devenit mai greu accesibile

17 noiembrie 2022, 19:03

Numărul românilor care declară că au avut un credit e mai mare cu 12%, față de anul trecut. A crescut cu 4% și interesul pentru împrumuturile noi, arată un sondaj care analizează obiceiurile financiare. Și statisticile oficiale indică o creștere a creditării.

Volumul total al creditelor accesate de către populație și companii a depășit 360 de miliarde de lei la începutul toamnei și a fost mai mare cu 16% față de perioada similară a anului trecut, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale.

Economiștii spun că fenomenul poate fi o consecință a faptului că puterea de cumpărare a scăzut odată cu inflația record. De exemplu, numai în septembrie, aproape 40% din totalul împrumuturilor au fost credite de consum.

Este de fapt un trend pe care îl vedem din ce în ce mai mult în ultima perioadă. Vorbim aici despre achiziția unui frigider, achiziția unui televizor și, automat, accesând credite pentru a ne rezolva niște probleme personale nu înseamnă altceva decât că nu reușim să economisim pentru nevoile pe care le avem”, susține Radu Ciobanu, profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Analiștii avertizează asupra riscului de supraîndatorare, mai ales că ratele au crescut continuu, de la începutul anului.

Tot timpul m-aș uita ce venituri am și care este capacitatea mea să plătesc acel credit. Să pot să plătesc creditul ușor. Vedem deja că dobânzile sunt foarte sus. Am ajuns aici foarte repede. Inflația o să rămână mare anul viitor. Și dobânzile vor rămâne ridicate anul viitor”, declară Adrian Perianu, analist financiar.

Din ianuarie, Banca Națională a fost nevoită să ridice dobânda-cheie e șapte ori, pentru a tempera creșterea inflației.

În definitiv, cum a spus, un contemporan celebru, nimeni nu a luat credite în România cu pistolul de tâmplă. Există o opțiune să iei sau să nu iei credit și îți asumi și niște riscuri”, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Indicele pentru creditele consumatorilor, IRCC, va crește la 5,71% de la 1 ianuarie, față de 4,06%, cât este în prezent. Și dobânzile pentru creditele în euro sunt în creștere, în condițiile în care Banca Centrală Europeană a majorat dobânda-cheie pentru a tempera inflația.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă