Prețuri crescute cu 700%. „Marfa adormită” care a devenit cea mai râvnită resursă la nivel mondial

5 iulie 2022, 14:26

Într-o dimineață, la începutul lunii iunie, un incendiu a izbucnit într-o instalație obscură din Texas, care preia gaze naturale din bazinele de șist americane, le răcește transformându-le în lichid și le trimite peste ocean. S-a stins în aproximativ 40 de minute. Nimeni nu a fost rănit.

Pare doar o poveste pentru presa locală – cu excepția faptului că la trei săptămâni de la incident, undele de șoc financiare și politice încă se răsfrâng în Europa, Asia și nu numai.

Asta pentru că gazul natural este cel mai râvnit produs din lume în acest moment. Este un factor cheie al inflației globale, declanșând creșteri ale prețurilor care sunt extreme chiar și după standardele piețelor turbulente din prezent – de aproximativ 700% în Europa de la începutul anului trecut, împingând continentul în pragul recesiunii. Gazul se află în centrul unei ere a confruntării dintre marile puteri, una atât de intensă încât, în capitalele din Vest, planurile de combatere a schimbărilor climatice au fost retrogradate.

Pe scurt, gazele naturale rivalizează acum cu petrolul în postura de combustibil care modelează geopolitica.

Războiul din Ucraina este cel care a catalizat criza gazelor la un nou nivel, prin eliminarea unei părți cruciale a aprovizionării. Rusia reduce livrările în conductele Europei. Lupta pentru a umple acest gol se transformă într-o goană la nivel mondial, țările se întrec pentru a asigura rezervele rare de gaz natural lichefiat înaintea iernii din emisfera nordică.

Noul petrol?

Germania spune că deficitul de gaz ar putea declanșa un colaps asemănător Fraților Lehman, deoarece puterea economică a Europei se confruntă cu perspectiva fără precedent ca întreprinderile și consumatorii să rămână fără energie. Principala conductă Nord Stream care transportă gaz rusesc în Germania urmează să fie închisă pe 11 iulie pentru zece zile de întreținere și există o teamă tot mai mare că Moscova nu o va mai redeschide. Liderii G7 caută modalități de a reduce veniturile Rusiei din gaze naturale, care ajută la finanțarea invadării Ucrainei, și susțin noile investiții în GNL.

„Sunt anii 1970 pentru gazele naturale”, spune Kevin Book, director general la ClearView Energy Partners LLC, o firmă de cercetare cu sediul în Washington. „Lumea se gândește acum la gaz așa cum gândea cândva la petrol, iar rolul esențial pe care îl joacă gazul în economiile moderne și nevoia de aprovizionare sigură și diversificată au devenit foarte vizibile.”

Gazul natural era până de curând o „marfă adormită” care își schimba stăpânii pe piețele regionale fragmentate. Acum, chiar dacă globalizarea pare să fie în retragere în mare parte a economiei mondiale, comerțul cu gaze se îndreaptă în direcția opusă. Se globalizează rapid, dar poate nu suficient de repede.

Multe țări au apelat la gaze naturale ca parte a tranziției către o energie mai curată, deoarece încearcă să elimine treptat utilizarea combustibililor fosili murdari, cum ar fi cărbunele și, în unele cazuri, și energia nucleară. Marii producători precum SUA, care au urcat rapid în rândul exportatorilor de GNL pentru a rivaliza cu Qatarul pentru primul loc mondial, văd o cerere în creștere pentru această resursă. Patruzeci și patru de țări au importat GNL anul trecut, aproape de două ori mai mult decât acum un deceniu. Dar combustibilul este mult mai greu de mutat pe planetă decât petrolul, deoarece trebuie să fie lichefiat în locuri precum uzina Freeport din Texas.

Și acesta este motivul pentru care o explozie minoră la o instalație considerată banală de către cei din industrie – nu este cel mai mare sau cel mai sofisticat dintre cele șapte terminale GNL de pe țărmurile americane – a avut un impact atât de mare.

Prețurile gazelor în Europa și Asia au crescut cu peste 60% în săptămânile de când Freeport a fost forțat să se închidă temporar, perioadă în care Rusia a înregistrat și noi reduceri de aprovizionare. În SUA, dimpotrivă, prețurile combustibilului au scăzut cu aproape 40% – deoarece întreruperea înseamnă că mai mult gaz va rămâne disponibil pentru uz casnic.

Au existat deja o mulțime de semne de etanșeitate extremă pe piață. Războiul și Covid-ul poate că tulbură toate mărfurile, de la grâu la aluminiu și zinc, dar par floare la ureche față de volatilitatea groaznică a prețurilor la gaze la nivel mondial.

În Asia, combustibilul este acum de trei ori mai scump decât acum un an. În Europa, acesta este unul dintre principalele motive pentru care inflația tocmai a atins un nou record.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite