Problema facturilor la utilităţi nu e nici pe departe încheiată. Liderii Coaliţiei au discuţii separate cu premierul şi sunt nemulţumiţi de decizia luată pentru februarie şi martie. Ce se va întâmpla din aprilie sau iarna următoare se întreabă liderul PSD. Marcel Ciolacu vrea o discuţie cu Comisia Europeană pentru o eventuală plafonare a preţurilor energiei pe termen lung. Faptul ar da peste cap planurile convenite deja cu Uniunea Europeană, sustine președintele PNL Florin Cîțu.
Sunt controverse între liderii coaliției pe subiectul prețurilor la energie electrică și gaze. Marcel Ciolacu a spus astăzi că, în această perioadă, liderii PSD vor avea discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pe această temă care produce îngrijorări în toate statele UE. PSD susține că va prezenta o soluție discutată deja cu premierul Nicolae Ciucă: după 1 aprilie, să existe o perioadă de reglementare a pieței pe o perioadă de un an de zile astfel încât să fie acoperită și iarna viitoare și românii să nu primească din nou facturi majorate.
Soluția propusă de PSD va trebui discutată și în coaliție. Liderul PNL, Florin Cîțu a adus mai multe critici ordonanței privind plafonarea în domeniul energiei. Una dintre nemulțumiri este că, în ordonanță, nu este cuprinsă și luna ianuarie.
Se caută soluții în continuare pentru scăderea facturilor pe luna ianuarie. Marcel Ciolacu a afirmat că facturile pe luna ianuarie vor fi recalculate în baza primei ordonanțe care a vizat plafonarea în energie.
"Pe veniturile excepționale, în momentul în care speculezi și ai venituri excepționale e normal ca statul să vină să te suprataxeze și să acei bani să intre în aceste programe de IMM Invest. Sunt ferm convins că guvernul va veni cu soluții. Trebuie să se apuce de lucru pentru că să reglementezi un preț prin ANRE îți trebuie 2 luni de zile”, a mai spus Ciolacu.
Liderul PNL Florin Cîțu a vorbit joi despre intenția de a propune un pact prin care, în 2026, să avem securitate energetică.
Revenirea la piața reglementată nu este o soluție. Propun să avem un pact transpartinic prin care să ne asigurăm că în 2026 vom avea o securitate energetică a României. Aceasta înseamnă să ne asigurăm că vom afce investiții în acest domeniu. nimeni nu face investiții dacă are o piață reglementată, a precizat Florin Cîțu.