Prețul energiei electrice ar putea crește din octombrie

4 august 2017, 19:58

Noua scumpire ar fi urmarea exploziei preţurilor pe una dintre pieţele de unde furnizorii cumpără o parte a energiei. Autorităţile spun că temperaturile caniculare care au crescut consumul şi nivelul redus al apei care alimentează hidrocentralele sunt printre cauze. Ministrul Energiei crede însă că şi o decizie a Autorităţii de Reglementare a contribuit la scumpiri.

Un MWH de energie a ajuns săptămâna aceasta să se vândă pe piaţă pentru ziua următoare și cu 570 de lei, triplu faţă de preţul din aceeaşi perioadă a anului trecut. De vină ar fi seceta din ultimele săptămâni, susțin autoritățile. În piață există voci care vorbesc de o posibilă înțelegere între producători, însă arbitrul pieței de energie spune că nu sunt date care să suțină acest scenariu. Ministrul Toma Petcu spune că o altă explicaţie este amânarea din iunie în august a unei licitaţii prin care furnizorii puteau cumpăra cantităţile de energie.

ANRE anunţa, la amânarea licitaţiilor, că aceasta a fost necesară din cauza volumului limitat al ofertelor.  ANRE estima că măsura va contribui la reducerea impactului prețurilor energiei pe piață asupra tarifelor plătite de clienții finali. Preşedintele autorităţii precizează că doar 20% din energia care ajunge la consumatorii casnici este cumpărată de pe piaţa spot, iar restul prin contracte pe termen lung, unde preţul e de 165 de lei pe MWh.

Şi ANRE şi ministerul spun că scumpirile sunt determinate de consumul în creştere, la o producţie din resurse regenerabile ieftine, în scădere. Centralele eoliene nu produc aproape deloc, în timp ce debitele reduse ale apelor au micşorat producţia hidrocentralelor.

Prognozele hidrologilor arată că debitul Dunării va scădea în continuare în august şi septembrie, la fel ca şi nivelul unora dintre râuri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă