Președintele Iohannis, la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava: Suntem datori să-i onorăm pe eroii noștri nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte. Este responsabilitatea noastră să nu uităm crimele împotriva umanității comise în trecut

25 mai 2023, 10:13

Evenimente speciale au fost organizate în Parcul Carol din Capitală, la mormântul Ostaşului Necunoscut sau la Buzău.

La Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava și a rostit un discurs.

Președintele Iohannis a subliniat că „este responsabilitatea noastră, a generațiilor de acum, să nu uităm crimele împotriva umanității comise atunci, să ne asigurăm că greșelile trecutului nu vor fi repetate și să construim o lume a păcii”.

Șeful statului a subliniat că este responsabilitatea generaţiilor actuale să nu uite crimele împotriva umanităţii comise în timpul celor două războaie mondiale, să se asigure că greşelile trecutului nu vor fi repetate şi să construiască o lume a păcii.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că, în contextul războiului de la graniţe, care aminteşte de ororile celor două războaie mondiale, România are responsabilitatea şi obligaţia morală de a acţiona ferm, alături de parteneri şi aliaţi, pentru apărarea valorilor proprii.

„Este rândul nostru să înfruntăm, cu demnitate și curaj, riscurile și provocările pe care le întâmpinăm în aceste vremuri tulburi, pentru a asigura respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, pentru atingerea înaltelor idealuri naționale, dar și pentru a continua să clădim România europeană, modernă și democratică în pace, într-o lume liberă”, a mai subliniat președintele.

Klaus Iohannis a transmis aprecierea şi respectul tuturor românilor pentru veteranii de război şi militari: „În această zi de sărbătoare naţională, ne înclinăm cu adâncă recunoştinţă şi respect în faţa jertfei înaintaşilor noştri. Cu preţul vieţii lor trăim astăzi în libertate. Suntem datori să-i onorăm pe eroii noştri nu doar prin cuvinte, ci şi prin fapte. Cea mai nobilă cale de a le cinsti memoria este de a continua lupta pe care au început-o, de a contribui la crearea unui viitor mai bun pentru generaţiile care vor urma.”

La eveniment au participat, printre alții, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, primarul Sibiului, Astrid Fodor, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Mesajul integral al președintelui Klaus Iohannis:

„Ne-am reunit astăzi, cu emoție și respect, de Ziua Înălțării Domnului, pentru a-i comemora pe toți cei care și-au dat viața în numele idealurilor noastre naționale. Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava evocă jertfa soldaților români căzuți pe câmpurile de luptă în cele două conflagrații mondiale. Ei sunt cei care au trecut prin ororile acelor negre vremuri ale istoriei și au făcut sacrificiul suprem pentru apărarea și reîntregirea țării. Este responsabilitatea noastră, a generațiilor de acum, să nu uităm crimele împotriva umanității comise atunci, să ne asigurăm că greșelile trecutului nu vor fi repetate și să construim o lume a păcii!

Dragi români, În fiecare an, marcarea acestei zile reprezintă un emoționant prilej pentru a aduce un pios omagiu tuturor eroilor neamului, care s-au jertfit de-a lungul veacurilor pentru libertatea și demnitatea poporului nostru, pentru independență, unitate și suveranitate, pentru eliberarea de tiranie și protejarea democrației, pentru apărarea credinței strămoșești, a intereselor naționale și a înaltelor valori fundamentale umane. Avem datoria morală să cinstim memoria eroilor noștri și să-i onorăm cu înaltă prețuire pe cei care și-au dat viața pentru ca noi să avem astăzi un stat de drept, liber și democratic, membru al familiei europene și euro-atlantice. Ziua Eroilor ne oferă, totodată, prilejul pentru a reflecta la responsabilitatea pe care noi, cei de astăzi, o avem față de generațiile viitoare. Este rândul nostru să înfruntăm, cu demnitate și curaj, riscurile și provocările pe care le întâmpinăm în aceste vremuri tulburi, pentru a asigura respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, pentru atingerea înaltelor idealuri naționale, dar și pentru a continua să clădim România europeană, modernă și democratică în pace, într-o lume liberă.

Distinși veterani de război, Dragi militari,

Națiunea română vă este recunoscătoare pentru abnegația și devotamentul de care ați dat dovadă sub culorile drapelului național. Mă înclin în fața dumneavoastră și vă transmit aprecierea și respectul tuturor românilor pentru sacrificiile făcute. Totodată, folosesc acest prilej pentru a transmite un gând bun tuturor militarilor noștri care își desfășoară, în prezent, cu devotament, serviciul militar atât în țară, cât și ca parte a angajamentelor externe asumate de România. Onorată asistență, Înaintașii noștri, în lupta lor pentru desăvârșirea unității naționale și crearea statului național român, suveran și independent, au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul cultural și politic european. Moștenirea prețioasă lăsată de eroii noștri ne obligă să luăm atitudine împotriva oricăror acțiuni care aduc atingere valorilor esențiale pe care le respectăm și care ne definesc ca națiune europeană. Astăzi, România, în calitate de membru NATO și al Uniunii Europene, reprezintă un furnizor de securitate în Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice și este un stat pe deplin angajat în eforturile internaționale de apărare și garantare a respectării libertății, democrației, precum și a drepturilor și libertăților fundamentale. Într-un context în care suntem martorii unui conflict militar la granițele noastre, care ne aduce aminte de ororile conflagrațiilor mondiale din secolul trecut, avem obligația morală față de înaintași, dar și responsabilitatea față de cetățenii țării noastre de a acționa ferm, alături de partenerii și aliații noștri, pentru apărarea valorilor în care credem.

Dragi români,

În această zi de sărbătoare națională, ne înclinăm cu adâncă recunoștință și respect în fața jertfei înaintașilor noștri. Cu prețul vieții lor astăzi trăim în libertate. Suntem datori să-i onorăm pe eroii noștri nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte. Cea mai nobilă cale de a le cinsti memoria este de a continua lupta pe care au început-o, de a contribui la crearea unui viitor mai bun pentru generațiile care vor urma.

Glorie eternă eroilor noștri! Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toți martirii neamului, iar amintirea lor să rămână veșnică în sufletele noastre!”

 

 

Și premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de Ziua Eroilor. „Îi omagiem astăzi și pe eroii căzuți la datorie în misiuni desfășurate sub auspiciile organizațiilor internaționale sau ca parte a angajamentelor României alătri de state aliate și partenere, în apărarea păcii și a democrației în lume. Respectul pentru toți acești eroi este măsura respectului față de însăși România și față de viitorul nostru.” – a scris șeful Executivului.

Ministerul Apărării organizează azi în marile garnizoane din ţară şi la mausoleele eroilor ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor. Sunt  rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni executate în teatrele de operaţii.

De asemenea, cercurile şi bibliotecile militare organizează manifestări evocatoare dedicate Zilei Eroilor, simpozioane, întâlniri cu istorici sau cu veterani de război, vizite la muzee şi monumente comemorative şi expoziţii de carte.

În toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12,00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

În 1995, Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare naţională, data celebrării fiind de Ziua Înălţării Domnului, potrivit tradiţiei creştin-ortodoxe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite