Președintele Zelenski a adresat noi critici liderilor Uniunii Europene

31 mai 2022, 12:39

Volodimir Zelenski preşedintele Ucrainei: De ce depindeți de Rusia și de presiunile ei când, dimpotrivă, Rusia trebuie să depindă de voi? De ce mai poate Rusia să câștige zilnic aproape 1 miliard de euro, vânzându-și resursele energetice? De ce băncile țării-teroriste mai lucrează cu sistemul financiar european şi mondial?Acestea sunt întrebări grave. Și de ce pe teritoriul Uniunii Europene sunt încă active canalele de informare ale propagandei rusești?

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au convenit să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către UE, conform unui anunţ făcut luni seara de preşedintele Consiliul European, Charles Michel, transmit marţi Reuters şi AFP.

Potrivit Palatului Elysée, embargoul treptat al UE se va limita iniţial la petrolul transportat pe cale maritimă (adică 2/3 din achiziţiile europene de petrol rusesc). Urmează să aibă loc negocieri „cât mai curând posibil” pentru a se pune capăt restului importurilor de petrol din Rusia.

Liderii europeni au convenit, de asemenea, să elimine din sistemul SWIFT trei bănci ruseşti, printre care cea mai mare bancă, Sberbank, şi să interzică alte trei societăţi de radiodifuziune de stat ruseşti, a adăugat înaltul oficial european.”Acest pachet de sancţiuni include măsuri puternice, cum ar fi retragerea din Swift a celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank”, a declarat Charles Michel.

Până acum, şapte bănci ruseşti au fost private de acces la Swift, o platformă de mesagerie securizată ce permite operaţiuni extrem de importante, cum ar fi ordinele de transfer de fonduri între bănci.

A fost aprobat, de asemenea, un pachet de asistenţă macro-financiară în valoare de nouă miliarde de euro care să permită guvernului ucrainean să îşi acopere nevoile imediate de numerar pentru a face să funcţioneze economia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă