VIDEO Președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraina depune cerere de aderare la NATO printr-o procedură accelerată. Un dialog cu Rusia, numai dacă e alt lider la Kremlin

30 septembrie 2022, 17:19

VEZI și Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: Donețk e Ucraina, Luhansk e Ucraina, Herson e Ucraina, Zaporojie e Ucraina, la fel cum și Crimeea este Ucraina. Sprijinim dreptul Ucrainei de a-și decide propriul drum

„De facto, ne-am îndreptat deja spre NATO. De facto, am demonstrat deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ele sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și sub toate aspectele”, a subliniat vineri după-amiază președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Anunțul a venit după o ședință a Consiliului Național de Securitate.

„Avem încredere unii în alții, ne ajutăm și ne protejăm. Aceasta este menirea unei Alianțe.

De facto. Astăzi, Ucraina solicită să facă acest lucru de jure (de drept). Într-un proces care este în concordanță cu valoarea noastră în protejarea întregii comunități. Într-o manieră accelerată.

Facem pasul nostru decisiv prin semnarea rapidă a cererii Ucrainei de aderare la NATO printr-o procedură accelerată”, a subliniat Zelenski.

VEZI și Putin proclamă oficial anexarea a patru provincii ucrainene: Alegerea oamenilor a fost auzită, Rusia nu-i va trăda. Îi cerem Kievului să oprească focul

Volodimir Zelenski a anunțat după declarația lui Putin și după o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare de la Kiev că numai alungarea forțelor rusești de ocupație va aduce pacea și că un dialog cu Rusia este posibil numai cu un alt lider la Kremlin.

„În al treilea rând, trebuie să înregistrăm legal tot ceea ce am realizat deja de fapt. În Ucraina se decide soarta democrației în confruntarea cu tirania”, arată Volodimir Zelenski.

„Orice democrație din Europa are dreptul să aplice pentru aderarea la NATO și aliații respectă acest drept și am tot spus că ușile NATO rămân deschise”, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la două ore după anunțul lui Volodimir Zelenski.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite