Președintele Volodimir Zelenski a discutat cu premierul israelian Naftali Bennett

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski
13 martie 2022, 03:30

Într-o postare pe Twitter, preşedintele Zelenski a scris că a discutat cu prim-ministrul Naftali Bennett despre perspectivele negocierilor de pace şi că i-a cerut ajutor premierului israelian pentru eliberarea primarului oraşului Melitopol.

Tot sâmbătă, Israelul a respins acuzaţiile unui oficial ucrainean conform cărora statul evreu i-ar fi cerut preşedintelui ucrainean să accepte condiţiile propuse de Moscova pentru a pune capăt conflictului.

Potrivit mai multor mass-media israeliene, un înalt oficial din guvernul ucrainean ar fi apreciat drept ineficiente eforturile de mediere ale guvernului israelian, despre care a spus că trimite doar mesaje dintr-o parte în alta ca o „cutie poştală”. Acesta ar fi susţinut că prim-ministrul israelian Naftali Bennett doreşte ca Ucraina să capituleze şi că, într-o conversaţie telefonică, l-a îndemnat pe preşedintele Volodimir Zelenski să accepte termenii Moscovei, a informat cotidianul de stânga Haaretz.

„Aceste declaraţii (…) sunt total false”, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a premierului Bennett, un eveniment rar în timpul Șabatului, ziua de odihnă săptămânală a evreilor.

„Prim-ministrul Bennett nu l-a sfătuit în niciun moment pe preşedintele Zelenski să accepte un acord cu Putin”, a spus ea. A adăugat că, de asemenea, în niciun moment premierul israelian nu i-a spus preşedintelui Zelenski cum ar trebui să se comporte şi nu are nicio intenţie să facă acest lucru”.

După invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Israelul a avut grijă să nu condamne prea puternic ofensiva lansată de Rusia, subliniind legăturile puternice care o unesc atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, notează France Presse.

În acelaşi timp însă, premierul Bennett a trimis ajutor umanitar în Ucraina şi a încercat să medieze între cele două ţări, mergând chiar la Kremlin.

Luni, ambasadorul Ucrainei în Israel, Evgen Korniciuk, a lăudat eforturile israeliene de mediere, dar a regretat că statul evreu nu a aprobat trimiterea de echipamente defensive, în special căşti şi veste antiglonţ.

Potrivit presei israeliene, premierul Bennett a respins în mod repetat cererile Kievului de a-i acorda asistenţă militară.

Vineri, ambasadorul Korniciuk a cerut Israelului să se alăture sancţiunilor occidentale impuse Rusiei.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite