Președintele Venezuelei se bazează pe criptomoneda „Petro” pentru relansarea țării

21 februarie 2018, 14:54

Nicolas Maduro: „Înainte de Superman, a fost creată kryptonita perfectă, criptomoneda, Petro. Nici măcar Superman nu ne va sta împotrivă”.

Preşedintele spune, optimist, că în Petro se vor tranzacţiona afaceri din turism şi petrol.

Rafael Antolines, economist la Universitatea Centrală din Venezuela: „Petro este prima şi singura criptomonedă lansată de un stat. Guvernul venezuelean a început pre-vânzarea ei pe 20 februarie, cum era programat, şi va putea strânge fonduri importante. E foarte semnificativ!„.

În condiţiile unei monede naţionale, bolivarul, complet devalorizată, cu inflaţie aproape incalculabilă în termeni reali, preşedintele afirmă că în curând venezuelenii de rând vor putea folosi Petro ca să plătească facturi şi impozite. Dar o criptomonedă este echivalentul a 60 de dolari; salariul minim – 3 dolari.

Nicolas Maduro afirmă că, după numai o zi pe piaţă, Petro a adus la buget echivalentul a 735 de milioane de dolari.

Criptomoneda bazată, cum îi spune şi numele, pe rezervele de petrol ale ţării, este însă privită cu suspiciune de investitorii străini. Aceste rezerve sunt în mare măsură ipotecate… Chinei.

Dacă Venezuela foloseşte criptomoneda ca un fel de obligaţiuni la termen, e neclar cum le va plăti, având în vedere că oricum a intrat în incapacitate de plată faţă de creditori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite