Președintele Turciei l-a demis pe șeful Oficiului de statistică după publicarea inflației

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful Agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret dat astăzi, după publicarea datelor anuale ale inflaţiei, notează AFP.

29 Ianuarie 2022, 08:54 (actualizat 29 Ianuarie 2022, 08:56) Știrile TVR |
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan

Şeful Oficiului naţional de statistică, Sait Erdal Dincer, a fost criticat după ce, la începutul lunii ianuarie, a publicat date care plasau rata anuală a inflaţiei la 36,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani.

Opoziţia a declarat că cifra a fost subestimată, spunând că creşterea reală a costului vieţii a fost de cel puţin două ori mai mare.

Preşedintele Erdogan nu a explicat decizia sa de a-l numi pe Erhan Cetinkaya, fostul vicepreşedinte al Autorităţii de reglementare bancară din Turcia, în postul de nou şef al biroului statisticii de stat.

Inflaţia a crescut la peste 36% pe un an în decembrie în Turcia, un record din septembrie 2002, din cauza prăbuşirii lirei turceşti.

Dar preşedintele Erdogan, aflat într-o poziţie inconfortabilă cu 18 luni înainte de alegerile prezidenţiale, continuă să-şi apere alegerile.

Creşterea preţurilor de consum, de peste 7 ori mai mare decât ţinta iniţială a guvernului, la 13,58% numai pentru decembrie, se explică prin devalorizarea cu aproape 45% a lirei turceşti faţă de dolar într-un an, în ciuda măsurilor de urgenţă anunţate de şeful statului la mijlocul lunii decembrie.

Conştient de pagubele cauzate nu numai economiei, ci şi cotei sale de încredere, Erdogan a promis la începutul lui ianuarie că "va reduce inflaţia la o singură cifră cât mai curând posibil".

Aceste date fac obiectul unei bătălii politice acerbe: opoziţia şi o parte a populaţiei acuză Oficiul naţional de statistică (Tüik) că subestimează cu bună ştiinţă creşterea preţurilor, alimentată de politica economică a preşedintelui, care a determinat banca centrală turcă să reducă sistematic rata dobânzilor în ultimele luni.


Pe de altă parte, preşedintele Erdogan l-a numit pe fostul viceprim-ministru Bekir Bozdag ca noul ministru al Justiţiei, pentru a-l înlocui pe membrul veteran al partidului la putere, Abdulhamit Gul.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI