Președintele Turciei avertizează că nu va aproba aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Foto: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook
Foto: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook
16 mai 2022, 20:55

El a adăugat că nu este cazul ca delegaţii ale celor două ţări să vină în Turcia pentru a-l convinge.

Liderul de la Ankara a reluat într-o conferinţă de presă afirmaţia că Suedia este un „incubator” de organizaţii teroriste şi a adăugat că există terorişti chiar în parlamentul de la Stockholm.

Ankara susţine că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane legate de grupuri considerate teroriste, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi discipoli ai clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că a coordonat puciul nereuşit din 2016.

„Cum putem avea încredere în ei? (…) Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni împotriva Turciei”, a mai spus Erdogan, citat de Agerpres.

Suedia solicită oficial aderarea la NATO. Decizia a fost anunţată de guvernul de la Stockholm, după o dezbatere în Parlament.

Finlanda a făcut duminică un anunţ similar.

Vladimir Putin a declarat că aderarea celor două ţări la NATO va deveni o problemă şi Rusia va reacţiona dacă include şi amplasarea de infrastructuri militare.

Premierul Suediei a vorbit în Parlament despre o alegere istorică a țării, într-o perioadă în care realitățile de securitate s-au schimbat.

Magdalena Andersson, premierul Suediei: Invazia Ucrainei arată ce este Rusia pregătită să facă. Și trebuie să luăm în considerare posibilitatea ca Rusia să acționeze la acelaşi nivel de risc în vecinătatea noastră imediată. Aceasta este realitatea securității pe care trebuie să o abordăm acum. Și în această realitate, Suedia are nevoie de garanțiile formale de securitate care vin cu aderarea la NATO„.

O discuție pe tema aderării la NATO a avut loc și în Parlamentul finlandez.

Cele două state și-au anunțat intenția de a depune simultan candidaturile de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

Sanna Marin, premierul Finlandei:După părerea mea, apartenența la NATO este un act de pace, este vorba despre războiul care nu se va întoarce niciodată în Finlanda„.

Suedia se așteaptă ca procesul de aderare să nu ia mai mult de 1 an, cu ratificarea necesare din partea celor 30 de membri ai Alianței.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă