Președintele SUA, Joe Biden, către aliații europeni: America s-a întors!

Președintele SUA Joe Biden
Președintele SUA Joe Biden
19 februarie 2021, 21:54

„America s-a întors. Alianţa transatlantică a revenit”, a declarat Joe Biden în debutul discursului său la Conferinţa de securitate de la München.

Referindu-se la stadiul actual al democraţiei, Biden a spus că „în prea multe locuri, inclusiv în Europa şi Statele Unite, avansarea democraţiei este atacată”, constatând că lupta dintre democraţie şi autoritarism a ajuns într-un „moment crucial”.

„Trebuie să o apărăm. S-o consolidăm. S-o reînnoim. Trebuie să dovedim că modelul nostru nu este o relicvă a istoriei noastre, ci este cel mai bun mod unic de a realiza promisiunea viitorului nostru. Şi dacă lucrăm împreună cu partenerii noştri democraţi, cu forţă şi convingere, ştiu că vom face faţă oricărei provocări şi vom depăşi orice rival”, subliniază Biden, conform extraselor publicate anterior de Casa Albă.

Preşedintele democrat, învestit în funcţie cu o lună în urmă, a profitat de prima sa apariţie pe scena mondială – în cadrul acestei „vizite virtuale” în Europa – într-o încercare de a restabili rolul SUA de jucător de echipă multilaterală, după 4 ani de „America First”, politică promovată de Trump.

Conform extraselor publicate anterior, Biden şi-a propus să traseze o diferenţă clară faţă de politica externă a administrației precedente, care i-a iritat pe aliaţi.

„Parteneriatele noastre au rezistat şi au crescut de-a lungul anilor, deoarece au rădăcini în bogăţia valorilor noastre democratice comune. Nu sunt tranzacţionale. Nu sunt extractive. Ele sunt construite pe o viziune a viitorului în care fiecare voce contează”, subliniază Biden.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite