Președintele SUA, Joe Biden, amână declasificarea arhivelor secrete despre asasinarea lui John F. Kennedy

Declasificarea noilor arhive secrete despre asasinarea la Dallas, în 1963, a fostului preşedinte american John F. Kennedy va fi amânată un an, a anunţat vineri preşedintele SUA, Joe Biden, transmite AFP.

23 Octombrie 2021, 17:03 (actualizat 23 Octombrie 2021, 17:05) |
John şi Jackie Kennedy la 22 noiembrie 1963

''Întrucât agenţiile au propus ca declasificarea tuturor informaţiilor cuprinse în arhive să fie amânată, certific că ea va fi amânată până pe 15 decembrie 2022'', după aproape 60 de ani de la asasinat, precizează Biden într-un comunicat.

În anul 2017, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, arhivele naţionale ale SUA au declasificat în trei tranşe o serie de dosare.

Potrivit comunicatului semnat de Biden, din cauza pandemiei COVID-19, arhiviştii au întârziat în examinarea dosarelor şi au nevoie de mai mult timp.

Această amânare este necesară ''pentru a preveni orice atingere adusă securităţii militare, operaţiunilor de informaţii, menţinerii ordinii publice şi conduitei în relaţiile externe'', motivează preşedintele american.

El explică în continuare că toate aceste considerente sunt ''mai importante decât interesul general de a vedea o declasificare imediată''.

Comisia de investigare a asasinării lui John F. Kennedy, cunoscută sub numele de ''Comisia Warren'', după numele preşedintelui ei, Earl Warren, pe atunci preşedinte al Curţii Supreme a SUA, a concluzionat în anul 1964 că Lee Harvey Oswald, un fost membru al trupelor de commando care a trăit în Uniunea Sovietică, a acţionat singur în operaţiunea de asasinare a preşedintelui.

Însă aceste concluzii au stârnit controverse încă de la publicarea lor, iar activitatea Comisiei Warren a fost criticată în analize ulterioare.

O comisie a Congresului american a estimat ulterior că John F. Kennedy a fost asasinat probabil în urma unui complot.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI