Președintele Mahmoud Abbas a anunţat amânarea primelor alegeri palestinene din ultimii 15 ani

Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas
30 aprilie 2021, 09:15

„Am decis să amânăm data alegerilor până când (…) poporul nostru îşi poate exercita drepturile democratice în Ierusalim”, a declarat Abbas după o întâlnire a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) cu privire la alegerile legislative programate pentru 22 mai.

Mai devreme în cursul zilei de joi, preşedintele palestinian a declarat că aceste alegeri ar putea avea loc dacă statul evreu dă undă verde în zilele următoare organizării votului în Ierusalimul de Est. La Ramallah, unde ANP obişnuieşte să organizeze demonstraţii în favoarea sa, sute de oameni au ieşit în stradă pentru a denunţa amânarea scrutinului. În ultimele săptămâni s-au înmulţit zvonurile cu privire la organizarea sau nu a alegerilor legislative pe 22 mai, apoi a alegerilor prezidenţiale din iulie, conform calendarului anunţat de Mahmoud Abbas ca parte a unui acord de reconciliere între partidul său laic, Fatah, şi islamiştii din Hamas.

În aceste condiţii, palestinienii au aşteptat declaraţia preşedintelui ANP, Mahmoud Abbas, de joi seară la întâlnirea din Ramallah a executivului OLP, ce reuneşte numeroase facţiuni palestiniene. După ultimele alegeri parlamentare din 2006, tensiunile dintre Fatah şi Hamas au dus la ciocniri aprinse şi la o împărţire geografică a puterii între ANP, controlată de Fatah, cu sediul în Cisiordania ocupată, şi Hamas, care controlează Fâşia Gaza.

În ceea ce priveşte Ierusalimul de Est, porţiunea estică a Oraşului Sfânt considerată de palestinieni drept capitala viitorului lor stat, nu este controlată de niciuna din aceste două tabere, deoarece a fost anexată în urmă cu mai bine de 50 de ani de către Israel. Comisia electorală palestiniană a asigurat recent că ar putea înfiinţa secţii de votare în oraşe aflate în apropiere de Ierusalim, în Cisiordania ocupată. Mahmoud Abbas a respins însă această opţiune joi seară, spunând că doreşte ca votul să se desfăşoare la Ierusalim, unde partidele să îşi poată de asemenea desfăşura campaniile electorale, în contextul în care Israelul a arestat candidaţi la alegerile legislative în ultimele săptămâni.

Anunţul preşedintelui Abbas survine în contextul în care Ierusalimul de Est a fost deja scena unor demonstraţii zilnice ale tinerilor palestinieni împotriva poliţiei israeliene în ultimele două săptămâni. Unul din motivele pentru care Mahmoud Abbas joacă cartea Ierusalimului de Est pentru a amâna sau chiar a anula alegerile este faptul că se confruntă cu o frondă în cadrul partidului său, Fatah, explică criticii preşedintelui ANP. În total, peste treizeci de liste electorale se aflau în competiţie pentru alegerile legislative. Dintre acestea, două sfidează Fatah din interior: cea a unui oponent de lungă durată, Mohammad Dahlane, exilat în Emiratele Arabe Unite, şi cea a nepotului lui Yasser Arafat, Nasser al-Kidwa. Pe lângă aceste două curente, Mahmoud Abbas se confruntă cu islamiştii Hamas care controlează Fâşia Gaza, teritoriu cu două milioane de locuitori, care încearcă să îşi extindă influenţa în Cisiordania, unde locuiesc 2.8 milioane de palestinieni.

Într-un interviu acordat AFP săptămâna trecută, şeful listei Hamas, Khalil al-Hayya, a avertizat că amânarea alegerilor „va împinge poporul palestinian în necunoscut” şi va crea o „mare frustrare în rândul populaţiei” care poate determina „reacţii serioase”.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite