Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, în vizită la București. Klaus Iohannis: România susține pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei

6 mai 2022, 10:36

Cei doi oficiali au susţinut declaraţii de presă comune după ce au avut convorbiri tete-a-tete.

Preşedintele Klaus Iohannis a mulțumit omologului său lituanian pentru susținerea constantă a Lituaniei pentru obiectivele strategice ale României, precum aderarea la spațiul Schengen, respectiv la OCDE.

România sustine pachetul de sanctiuni împotriva Rusiei, a declarat președintele Iohannis, în contextul în care ”războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei a generat cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, cu implicații multiple”.

Cei doi președinți au discutat despre modalitățile concrete prin care refugiații pot fi sprijiniți cât mai eficient.

Klaus Iohannis a reiterat că România sprijină o anchetă amănunțită a Curții Penale Internaționale cu privire la toate crimele de război comise de trupele ruse și accentuat faptul că țara noastră susține consolidarea ansamblului de sancțiuni adoptate la adresa Rusiei.

Klaus Iohannis: Republica Moldova are nevoie de asistență financiară directă substanțială, atât pentru gestionarea afluxului de refugiați cu care se confruntă, cât și pentru a-și consolida securitatea energetică, finanțele publice și pentru a implementa reformele ambițioase pe care le-a asumat.

El a insistat în privința necesitatea întăririi posturii de descurajare și apărare a NATO pe termen lung pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră.

Eliminarea dependenței energetice a Uniunii Europene a fost un alt aspect asupra cărui cele România și Lituania au convenit.

Textul integral al alocuțiunii susținute de președintele Klaus Iohannis poate fi citit aici

CITEȘTE ȘI: Președintele lituanian, Gitanas Nauseda: Mulțumim României pentru avioanele care se vor întoarce în Zona Baltică pentru apărare în 2023

 

Din delegaţia preşedintelui Iohannis fac parte, printre alţii, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Ligia Deca, Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan, Delia Dinu.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita Preşedintelui Republicii Lituania are loc în contextul dialogului politic susţinut româno-lituanian şi în vederea continuării coordonării strânse cu privire la situaţia de securitate cauzată de agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina.

Cei doi şefi de stat au abordat modalităţile de dezvoltare a cooperării bilaterale româno-lituaniene, cu accent pe dinamizarea schimburilor economice, pe valorificarea potenţialului existent în domeniul digital şi pe consolidarea securităţii energetice.

Discuţiile au vizat şi măsurile pentru sprijinirea, în continuare, a Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO şi coordonarea poziţiilor în pregătirea Summitului NATO de la Madrid.

Colaborarea la nivelul Uniunii Europene, precum şi cea din formatele regionale Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor Trei Mări s-au aflat, totodată, pe agenda de discuţii.

Preşedinţii României şi Lituaniei au abordat şi aspecte legate de sprijinul activ şi cuprinzător de care are nevoie, în contextul actual, Republica Moldova.

Tot astăzi, preşedintele Lituaniei va avea întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă şi cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite