Președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită la Brigada Multinațională Sud-Est: NATO, cea mai solidă garanție de securitate pentru România. TVR a transmis discursul președintelui într-o Ediție Specială

Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis
10 februarie 2022, 08:35

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, o alocuțiune cu prilejul vizitei la Brigada Multinațională Sud-Est, Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Craiova, județul Dolj.

Președintele a subliniat faptul că, în ultimii 7 ani, eforturile politico-diplomatice ale României se reflectă într-o serie de rezultate remarcabile din punct de vedere diplomatic și militar.

În 2015, am înființat, la București, Unitatea NATO pentru Integrarea Forțelor și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, structuri care constituie o parte importantă a măsurilor de reasigurare, iar ulterior de descurajare și apărare pe Flancul Estic.”

Înființarea la Craiova a Brigadei Multinaționale Sud-Est precum și a Comandamentului Multinațional de Corp, recent înființat la Sibiu, ”reflectă hotărârea României, a aliaților și a NATO ca întreg de a lucra împreună, în solidaritate și deplină unitate, pentru a întări postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre și în spațiul euroatlantic în ansamblu” a declarat președintele.

Klaus Iohannis a accentuat faptul că ”NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanție de securitate pentru România, aspect deosebit de important, mai ales în condițiile acutizării riscurilor, amenințărilor și provocărilor la adresa securității europene.

România își va îndeplini toate angajamentele asumate, contribuind astfel la statutul NATO de cea mai puternică și eficientă Alianță de apărare colectivă din istorie, a reiterat președintele Iohannis.

Deciziile recente ale SUA și Franței, precum și prezența trupelor poloneze pe teritoriul țării au fost salutate de către șeful statului.

România își va moderniza, în continuare, capabilitățile militare și va dezvolta structura de forțe, acordând o atenție deosebită unei tot mai bune instruiri a forțelor sale armate, inclusiv prin exerciții militare desfășurate în cadru aliat, a dat asigurări președintele, care a subliniat faptul că angajamentul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru Apărare în perioada următoare rămâne neschimbat.

 

Președintelui Klaus Iohannis i-a fost prezentat onorul militar la sosirea în sediul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab, din Craiova.

Astăzi, președintele României și ministrul Apărării sunt prezenți la Craiova, la sediul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, pentru a discuta cu militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Primele elemente de tehnică militară ale detașamentului SUA „Task Force Cougar” au intrat miercuri seară în România, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac I.

„Scopul acestei misiuni este să consolideze Alianţa Nord-Atlantică, să crească încrederea, să dea asigurări aliaţilor şi să întărească flancul estic al NATO”, a declarat colonelul Joe Ewers, comandantul Regimentului 2.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă