Președintele Klaus Iohannis: Selecția organizată de domnul ministru Predoiu a scos la iveală 3 candidați pe care îi consider foarte buni

20 februarie 2020, 16:31

„Având în vedere că am avut, pe de o parte, propunerile ministrului, pe care le-am găsit foarte bine elaborate, foarte bine motivate şi, pe de cealaltă parte, avizul CSM-ului, care mi s-a părut parţial destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de domnul ministru Predoiu şi i-am numit pe cei trei candidaţi pe funcţie”, a declarat şeful statului.

„Se ajunsese deja la o perioadă foarte lungă de interimat, care nu a permis procurorilor să-şi facă treaba aşa cum trebuie în toate situaţiile. O conducere interimară întotdeauna are acest efect asupra unei instituţii”, a adăugat el.

„Există o recomandare care spune să se țină cont (de avizul CSM n.r.) și pot să vă spun că am ținut cont”, a explicat șeful statului la insistențele jurnaliștilor, după reproșurile din spațiul public potrivit cărora neluarea în considerare a avizului consultativ al CSM reprezintă o încălcare a recomandărilor din raportul MCV.

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea noilor procurori-șefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT.

Procurorii Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu au primit aviz negativ de la CSM. Crin Bologa a fost singurul avizat pozitiv.

Cei trei au fost numiţi pe o perioadă de trei ani.

Referitor la evoluția de pe scena politică internă, președintele Klaus Iohannis a indicat că nu știe dacă va fi afectat calendarul pentru anticipate.

„După ce PSD-ul a depus moțiune de cenzură a căzut guvernul, acum ei spun că nu este vina lor. Nu, este evident, PSD-ul care a depus moțiune, care a reușit să doboare guvernul și acum, când trebuie să se voteze o nouă propunere, dumnealor sunt ocupați cu alte treburi”, a subliniat Iohannis.

„Mi se pare o poziţie principial incorectă şi profit şi de această ocazie să-i invit să-şi reconsidere punctul de vedere”, a adăugat președintele.

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, în care se discută Cadrul Financiar Multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite