Președintele Klaus Iohannis, primit de Împăratul Japoniei și de premierul nipon. Parteneriat strategic România-Japonia. Fumio Kishida: Securitatea Europei și cea din Indo-Pacific nu trebuie discutate separat

7 martie 2023, 07:39

Klaus Iohannis s-a întâlnit la sediul guvernului cu premierul Fumio Kishida, cu care a avut convorbiri oficiale şi cu care a semnat Declaraţia comună de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia.

„La întrevederea cu domnul președinte, am confirmat să ridicăm la nivel de Parteneriat strategic relația bilaterală cu România, cu care împărtășim aceleași valori fundamentale”, a declarat premierul Fumio Kishida.

Potrivit lui, securitatea Europei și cea din indo-pacific nu trebuie discutate în mod separat, „în contextul în care mediul internațional de securitate devine din ce în ce mai sever”. Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul ferm pentru această nouă strategie de securitate a Japoniei.

Japonia și România vor coopera în acordarea de asistență Ucrainei și Republicii Moldova. Japonia a oferit peste 13 milioane de dolari pentru sprijinul refugiaților ucraineni stabiliți în România.

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu România ca parteneri strategici pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare în diverse domenii, inclusiv securitate, economie, știință și tehnologie și cultură”, a declarat premierul Japoniei.

„Declarația comună pe care am semnat-o astăzi, împreună cu prim-ministrul Kishida, marchează un moment istoric în relația noastră bilaterală, de peste un secol. Ridicăm astfel relațiile româno-nipone la cel mai înalt nivel”, a declarat, la rândul său, președintele Klaus Iohannis.

„Trecem la o etapă nouă, de valorificare a potențialului bilateral, în beneficiul țărilor și cetățenilor noștri, pe trei paliere: politico-securitar, economico-financiar și cultural-științific. Împreună, dăm astăzi un semnal puternic, de orientare a cooperării noastre spre domenii strategice și inovatoare”, a adăugat el.

„România recunoaște importanța noii Strategii naționale de securitate a Japoniei și salută rolul mai puternic pe care Guvernul de la Tokyo și l-a asumat în sprijinul păcii și securității pe plan global. De asemenea, salutăm sprijinul pe care Japonia îl acordă atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova. Vom continua cooperarea noastră strânsă atât în ceea ce privește întărirea relației Uniunea Europeană – Japonia, cât și NATO – Japonia”, a spus președintele Klaus Iohannis.

El a salutat interesul Japoniei pentru participarea la proiectele Inițiativei celor 3 mări, respectiv pentru a interacționa cu Formatul București 9, ambele „structuri regionale de interes strategic pentru România”.

Şeful statului participă marți şi la un dineu de lucru.

Preşedintele Klaus Iohannis a început luni vizita oficială în Japonia, cu o întâlnire cu preşedintele Camerei Consilierilor, Hidehisa Otsuji, la sediul Camerei Superioare a Dietei Naţionale a Japoniei.

Principalul obiectiv al vizitei în Japonia a fost ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat strategic. Semnarea documentului a încheiat un amplu proces de consultări şi negocieri, la 5 ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui parteneriat.

Este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite