Klaus Iohannis: În România nu avem răspândire comunitară a coronavirusului. Fac un apel ca românii sa renunțe pentru o vreme la deplasările care nu sunt necesare

Klaus Iohannis a avut marți o videoconferință cu șefii de stat sau de guvern din țările membre ale UE pe tema măsurilor privind gestionarea COVID-19, după care a făcut declarații de presă la Palatul Cotroceni.

10 Martie 2020, 18:10 (actualizat 10 Martie 2020, 22:35) |
Președintele Klaus Iohannis despre epidemia de coronavirus
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți seara, că, deși în România sunt confirmate 29 de cazuri de coronavirus, numărul este mic. În plus, nu se poate vorbi despre o răspândire comunitară, a explicat șeful statului.

Iohannis a arătat că riscul unei pandemii de coronavirus rămâne ridicat şi a subliniat că este necesar ca statele să-şi coordoneze măsurile.

"Riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului presupune un efort la nivel naţional, internaţional şi global", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni, după videoconferinţa cu şefii de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pe tema măsurilor privind gestionarea COVID-19.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a convocat pentru miercuri o discuţie cu premierul interimar Ludovic Orban şi ministrul interimar de Finanţe, Florin Cîţu, în contextul efectelor economice ale coronavirusului.

"Am convocat deja pentru mâine la ora 11,00 o discuţie cu premierul şi ministrul Finanţelor Publice", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni, marţi, după videoconferinţa cu şefii de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pe tema măsurilor privind gestionarea COVID-19.

Președintele a subliniat că în România nu avem răspândire comunitară a virusului, adică știm care sunt cazurile, unde s-au infectat și monitorizăm persoanele cu care au intrat în contact. Iohannis a făcut un apel la populație să respecte măsurile adoptate de autorități și să renunțe la deplasările care nu sunt necesare. Șeful statului a avut și un mesaj de solidaritatea cu românii din Italia.

Declarații Klaus Iohannis:

 • În ultimele zile, situația privind infecțiile cu coronavirus a cunoscut o schimbare negativă semnificativă, în special la nivel european, și am văzut cu toții decizia fără precedent luată de Italia.
 • Trebuie să fim realiști, riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat, la nivel național, european și global.
 • Europa este în stare de mobilizare. În această seară, am avut o videoconferință și am vorbit cu toți liderii statelor Uniunii Europene despre evoluția situației în țările noastre.
 • Protejarea cetățenilor europeni este prioritatea zero și am discutat măsurile necesare care se impun în situația actuală.
 • Cu toții suntem de acord că este absolut necesar să ne coordonăm eforturile pentru combaterea efectelor infecției cu coronavirus.
 • Doar prin luarea unor măsuri comune, care să contribuie la oprirea răspândirii virusului, vom reuși să gestionăm eficient această criză.
 • Și numai împreună vom reuși să prevenim efecte grave asupra economiilor europene. În acest sens și pentru a discuta aceste chestiuni, am convocat deja pentru mâine, la ora 11:00, o discuție cu premierul și ministrul finanțelor publice.
 • Deși s-au confirmat 29 de cazuri și în țara noastră, ele sunt foarte puține, comparativ cu alte state europene. Nu avem în acest moment răspândire comunitară a virusului, subliniez acest lucru, adică știm care sunt cazurile, unde s-au infectat și monitorizăm persoanele cu care au intrat în contact.
 • Este esențial să facem tot ce este posibil pentru a preveni un scenariu în care avem o răspândire necontrolată a infecției.
 • Numărul mic de cazuri confirmate se datorează în bună parte măsurilor preventive, dar și modului eficient în care au acționat autoritățile române, care au arătat că abordează cu maximă responsabilitate toată această situație.
 • Toate măsurile adoptate, oricât de drastice ar părea acum și oricât disconfort ar provoca, sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare.
 • Știu că pentru mulți aceste măsuri înseamnă să facă unele sacrificii, dar este vital să le facem acum, pentru a-i proteja pe viitor de sacrificii mult mai mari și pentru a proteja familiile, părinții, bunicii noștri.
 • Sănătatea și siguranța cetățenilor români reprezintă prioritatea zero, orice alt lucru trece în plan secund! Fără îndoială, drepturile și libertățile fundamentale trebuie respectate, dar nu vom ezita să adoptăm și să implementăm toate măsurile care se impun.
 • Dar efortul autorităților nu va fi suficient fără cooperarea totală a cetățenilor.
 • Dragi români, depinde de fiecare dintre noi să limităm efectele infectării cu coronavirus! Fac apel la responsabilitatea fiecăruia, respectați cu strictețe măsurile luate de Guvern și protejați-vă pe dumneavoastră și pe semenii dumneavoastră!
 • Vreau să transmit în mod special și un mesaj de solidaritate compatrioților noștri din Italia în aceste momente dificile.
 • Îi îndemn să urmeze toate recomandările autorităților italiene și să ia toate măsurile de prevenție pentru a-și proteja sănătatea.
 • Am cerut tuturor autorităților statului român să fie mobilizate pentru a-i ajuta pe românii din Italia care solicită asistență. Cu grijă și responsabilitate, vom depăși această perioadă grea.
 • Dincolo de situația epidemiologică și de sănătate publică, acest moment este unul definitoriu pentru capacitatea națiunii noastre de a fi unită.
 • Mai mult decât virusul ne pot face rău lipsa de responsabilitate și de grijă față de ceilalți, lipsa de încredere, panica și nerespectarea tuturor măsurilor impuse de autorități.
 • La fel de nocive sunt în acest moment răfuielile politice și încercările unora de a câștiga capital electoral prin găsirea vinovaților de serviciu.
 • Acum este momentul să fim buni cetățeni, pentru că de asta depind sănătatea și viața noastră și a apropiaților noștri.
 • Noi, românii, am demonstrat că putem câștiga orice luptă, oricât de grea, cu o singură condiție: să fim uniți, să acționăm ca o adevărată familie care își protejează fiecare membru al său.
 • Suntem cu toții responsabili să ne informăm și să îi informăm pe cei apropiați de toate măsurile oficiale de prevenție și de restricțiile impuse.
 • În aceste momente dificile, pericolul infectării cu Covid-19 este dublat de cel al dezinformării.
 • Trebuie să continue într-un ritm susținut campaniile de informare la nivel național.
 • Oamenii trebuie să știe ce au de făcut, iar aici dumneavoastră, mass-media, aveți un rol fundamental în a fi un partener onest al autorităților în combaterea știrilor false care pot provoca consecințe nefaste.
 • Fac un apel ca românii să renunțe pentru o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare, mai ales în zone care în mod obișnuit sunt mai aglomerate.
 • Noi, românii, avem o vorbă: Paza bună trece primejdia rea. Sunt cuvinte după care trebuie să ne ghidăm cu toții comportamentul în aceste zile.

Klaus Iohannis a participat marți seara la videoconferința organizată de Uniunea Europeană despre evoluţia epidemiei de coronavirus, apoi va face declarații la Palatul Cotroceni.

29 de persoane din România au fost confirmate cu noul coronavirus, între care 9 au fost confirmate azi în București, potrivit bilanțului de marți al Grupului de Comunicare Strategică. GCS a anunțat, de asemenea, că trei dintre persoanele care au fost confirmate cu noul virus sunt contacți ai bărbatului de 60 de ani diagnosticat cu COVID-19 luni, în București.

Potrivit bilanțului, pe teritoriul României, sunt în carantină instituționalizată 107 persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.505 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până în prezent, au fost înregistrate 19 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 5°C
IASI -4°C 5°C
CLUJ -4°C 0°C
CONSTANTA -1°C 6°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -4°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI